09:47 10.05.2019

Сейм Латвії визнав депортацію кримських татар геноцидом

2 хв читати
Сейм Латвії визнав депортацію кримських татар геноцидом

 Сейм Латвії прийняв заяву у зв’язку з 75-ми роковинами депортації кримських татар, в якій йдеться, що радянська влада здійснила геноцид стосовно кримськотатарського народу.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на прес-службу парламенту Латвії, в прийнятому документі зазначено, що ціла низка історичних джерел вказує на цілеспрямований геноцид радянської влади проти багатьох народів і етнічних груп, що жили в Радянському Союзі. У тому числі - і проти кримських татар, щоб знищити їхню культуру, соціальний спадок, історичну приналежність народу до території Кримського півострова, і щоб вижити їх з батьківщини.

Сейм у заяві також нагадує, що Росія п'ять років тому незаконно анексувала Крим. Латвійські парламентарі засуджують тривалу політику утиску і насильства з боку Росії стосовно кримських татар.

"Ті кримські татари, хто відмовляється прийняти російське громадянство і не визнають незаконну анексію Криму, стикаються з дискримінацією. Їм заборонено допуск до освіти, медичних послуг, заборонено використовувати рідну мову, підтримувати традиції і культуру. Немислимо, що кримські татари вже вдруге за 75 років зазнають насильного пригнічення та переслідування. Історія може повторитися", - сказав голова комісії сейму у закордонних справах Ріхардс Колс.

Заява закликає міжнародне співтовариство та інститути відзначити депортацію кримських татар 75 років тому і стежити за сьогоднішніми подіями в Криму.

18 травня в Україні та світі згадують жертв депортації кримськотатарського народу з Криму в 1944 році. Цього дня до Середньої Азії з півострова було відправлено перший ешелон кримських татар. Загалом було депортовано понад 180 тисяч людей.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА