15:49 25.04.2019

Законом про мову Рада продовжила до 2023 року перехідний період імплементації мовної статті в законі про освіту

3 хв читати
Законом про мову Рада продовжила до 2023 року перехідний період імплементації мовної статті в законі про освіту

Верховна Рада продовжила до 2023 року можливість представникам національних меншин здобувати середню освіту мовою відповідної нацменшини з поступовим переходом на українську.

Відповідну поправку народні депутати врахували, ухвалюючи закон про функціонування української мови як державної.

Згідно з текстом документа, особи, які належать до нацменшин України, мови яких є офіційними в Європейському Союзі, і які почали здобувати загальну середню освіту до 1 вересня 2018 року мовою відповідної нацменшини, до 1 вересня 2023 року продовжать здобувати таку освіту згідно з правилами, які існували до вступу в силу закону про освіту.

Нинішня редакція закону про освіту передбачає перехідний період у середній освіті для нацменшин і корінних народів до вересня 2020 року.

Після вступу в силу змін для корінних народів він таким і залишиться.

За інформацією члена профільного комітету з питань культури і духовності Ірини Подоляк (фракція "Самопоміч"), ці поправки залишилися у фінальній версії законопроекту про українську мову, ухваленого українським парламентом у другому читанні і в цілому.

"У законі про державну мову ми виклали мовну статтю освітнього закону в такій редакції, яка була в освітньому законі лише з однією зміною. Ми на прохання наших міжнародних партнерів, нашого Міністерства освіти перенесли термін вступу в силу частини цієї статті, що стосується збільшення кількості годин навчання українською мовою в школах, де навчаються національні меншини і корінні народи, до 2023 року", - сказала вона в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Як повідомлялося, в четвер Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон про функціонування української мови як державної.

28 вересня 2017 року набув чинності закон України "Про освіту", який, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською, інших офіційними мовами ЄС. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ Угорщини заявило про намір країни блокувати зближення України і ЄС через закон про освіту.

МЗС України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії. 8 грудня Міністерство освіти і науки України повідомило, що Венеціанська комісія не підтримала звинувачення Угорщини в звуженні прав національних меншин в статті про мову навчання в законі України "Про освіту". У відомстві заявили про готовність імплементувати рекомендації комісії і розробили три моделі імплементації мовної статті в законі "Про загальну середню освіту".

У ЄС в липні закликали Україну дотримуватися права нацменшин і імплементувати рекомендації Венеціанської комісії щодо закону "Про освіту", грунтуючись на предметному діалозі з представниками нацменшин. "Ми погодилися з необхідністю гарантувати повагу вже наявних прав представників національних меншин, як це зазначено в конвенціях ООН і Ради Європи і пов'язаних протоколах; забезпечити недискримінацію осіб, що належать до меншин, і поважати різноманітність", - зазначалося в спільній заяві за підсумками саміту Україна- ЄС в Брюсселі.

Зокрема, в ЄС закликали Київ ухвалити законодавство, що продовжує перехідний період до 2023 року і регламентує нерозповсюдження ст. 7 цього закону щодо мови освіти, на приватні школи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА