10:54 19.04.2019

До КС надійшло подання 51 нардепа про конституційність двох положень закону про судоустрій і статус суддів

2 хв читати
До КС надійшло подання 51 нардепа про конституційність двох положень закону про судоустрій і статус суддів

Конституційне подання 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) двох положень закону "Про судоустрій та статус суддів" від 2 червня 2016 року №1402-VIII надійшло до Конституційного Суду України 18 квітня.

Як повідомляє відділ комунікацій КС і правового моніторингу, подання стосується другого речення ч. 4 ст. 54 та ч. 9 ст. 56 закону. В поданні наголошується на дискримінаційному характері їхніх положень стосовно суддів.

Речення друге ч. 4 ст. 54 закону №1402-VIII свідчить, що, "перебуваючи на посаді, суддя не може бути кандидатом на виборні посади в органах державної влади (крім судової) та органах місцевого самоврядування, а також брати участь у передвиборній агітації".

Автори подання зазначають, що це положення є дискримінаційним і порушує права суддів на вільні вибори, позбавляючи їх пасивного виборчого права, що не відповідає статтям 8, 24, 38 і 64 Конституції. Також наголошується, що в жодному нормативно-правовому акті не визначено вичерпного переліку "виборних посад", таким чином, положення закону суперечить ч. 1 ст. 8 Конституції через його невідповідність принципу правової визначеності.

Частина 9 ст. 56 закону №1402-VIII передбачає, що "суддя до звільнення з посади або припинення його повноважень не може бути нагороджений державними нагородами, а також будь-якими іншими нагородами, відзнаками, грамотами. Суддя може бути нагороджений державними нагородами лише за проявлену ним особисту мужність і героїзм в умовах, пов'язаних із ризиком для життя".

Автори подання зазначають, що нікому з уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування осіб, окрім суддів, законодавчо не заборонено отримувати державні або інші нагороди, а ст. 21 і 24 Конституції передбачає, що всі люди рівні у своїх правах і перед законом, отже, зазначене положення закону також є дискримінаційним.

"Виходячи з викладеного вище... просимо відкрити конституційне провадження за конституційним поданням... Визнати такими, що не відповідають Конституції України, друге речення ч. 4 ст. 54 і ч. 9 ст. 56 закону України "Про судоустрій та статус суддів". Залучити до участі в конституційному провадженні уповноваженого представника суб'єктів права на конституційне подання Герасимова Ростислава Олеговича", - йдеться в тексті подання, в додатку до якого також є підписи 51 народного обранця.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Посольство Сербії в Україні відновить роботу вперше з березня 2022 року, також незабаром відбудеться українсько-сербський бізнес-форум - Кулеба після перемовин з Вучичем

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА