17:02 27.02.2019

Майже 3/4 українців проголосували б на референдумі за вступ України до ЄС - соцопитування

2 хв читати
Майже 3/4 українців проголосували б на референдумі за вступ України до ЄС - соцопитування

Вступ України до Європейського Союзу станом на лютий 2019 р. підтримують близько половини всіх жителів країни і майже три чверті тих, хто взяв би учать у відповідному референдумі, свідчать дані соцопитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Згідно з оприлюдненим у середу релізом, відповідаючи на запитання, як би вони вчинили, якби зараз відбувся референдум щодо вступу України до ЄС, 51% зазначили, що вони б проголосували за вступ, 23% - проти, і 26% - не визначилися, або не брали б участі в голосуванні.

"Тобто якщо б ті, хто не визначився, як голосувати, не прийшли б на референдум щодо вступу до ЄС, у голосуванні взяли б участь близько 74% всіх, хто має право голосувати і проживають на територіях, контрольованих владою України, і отримані голоси розподілилися б таким чином (власне, саме ці показники найбільш наближені до можливих результатів референдуму, якби він проводився в лютому 2019 р): за вступ до ЄС - 70% голосів, проти - 30%", - зазначається в релізі.

Порівняно з опитуванням вересня 2017 р., що проводилося незабаром після прийняття рішення про безвіз, і коли був зафіксований піковий рівень готовності населення проголосувати за вступ України до ЄС (57% населення за, 17% - проти), наразі відсоток готових проголосувати "за" щодо референдуму дещо знизився, повернувшись до колишнього рівня, який був до отримання безвізу (в лютому 2017 р. за вступ до ЄС були готові проголосувати 49%, зараз - 51%, різниця - у межах похибки).

При цьому, як і раніше, ставлення до питання вступу України до ЄС помітно різниться, залежно від регіону. У західних і центральних областях відсоток прибічників вступу до ЄС суттєво переважає над відсотком супротивників, у південних областях їх приблизно порівну, а на сході більше тих, хто проти вступу до ЄС, ніж тих, хто за.

КМІС провів власне всеукраїнське опитування громадської думки з 8 до 20 лютого 2019 р. Методом особистого інтерв'ю опитано 2042 респондентів, що мешкають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (окрім АР Крим) за чотириступінчастою стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України, старшого за 18 років. У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося лише на території, контрольованій українською владою.

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0.95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує 3,3% для показників, наближених до 50%, 2,8% - для показників, наближених до 25%, 2,0% - для показників, наближених до 10%, 1,4% - для показників, наближених до 5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Посольство Сербії в Україні відновить роботу вперше з березня 2022 року, також незабаром відбудеться українсько-сербський бізнес-форум - Кулеба після перемовин з Вучичем

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА