19:45 26.01.2019

Євросоюз засудив дії влади Венесуели проти протестних маніфестацій

2 хв читати
Євросоюз засудив дії влади Венесуели проти протестних маніфестацій

Глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні виступила в суботу із заявою, в якій засудила дії влади Венесуели щодо протестних маніфестацій.

"Масові народні демонстрації, що мали місце в Венесуелі останніми днями, були зустрінуті насильством з боку влади, що призвело до трагічної загибелі багатьох людей і ще більшої кількості поранених і заарештованих. Європейський союз рішуче засуджує ці дії і висловлює глибокі співчуття сім'ям загиблих", - йдеться в комюніке, поширеному в Брюсселі.

У ньому повторюється позиція ЄС, що "президентські вибори в травні минулого року у Венесуелі не були ні вільними, ні справедливими, ні яким Ви довіряєте, оскільки у них була відсутня демократична легітимність".

"Країна терміново потребує уряд, який дійсно представляє волю венесуельського народу", - підкреслюється в заяві.

У ній висловлюється "повна підтримка Національних зборів, які є демократичним законним органом Венесуели, чиї повноваження мають бути відновлені і поважатися, включаючи прерогативи і безпеку його членів".

"Ми підтверджуємо нашу глибоку віру в те, що мирне і всеосяжне демократичне рішення є єдиним надійним виходом з нинішньої політичної безвиході і спровокованої ним серйозної соціальної кризи", - заявила високий представник Євросоюзу із закордонних справ.

"ЄС настійно закликає до термінового проведення вільних, прозорих президентських виборів, які заслуговують на довіру відповідно до міжнародних демократичних стандартів і конституційного порядку Венесуели. За відсутності оголошення про організацію нових виборів з необхідними гарантіями протягом найближчих днів ЄС зробить подальші дії, в тому числі з питання визнання керівництва країни відповідно до статті 233 венесуельської конституції", - оголосила Ф.Могеріні від імені Євросоюзу.

У заяві йдеться про підтримку Євросоюзом венесуельського народу. ЄС обіцяє продовжувати уважно стежити за подіями, в тому числі розгляне ситуацію на неформальній зустрічі міністрів закордонних справ Євросоюзу 31 січня - 1 лютого в Бухаресті.

ЄС готовий, повідомляється в комюніке, діяти на підтримку термінового процесу організації діалогу, в тому числі шляхом негайного створення міжнародної контактної групи.

"Контакти та координація з регіональними та міжнародними партнерами тривають і будуть активізовані в найближчі години", - оголосила Ф.Могеріні.

Раніше в суботу Британія, ФРН, Франція, Іспанія заявили, що готові будуть визнати Хуана Гуаїдо тимчасовим президентом країни, якщо в Венесуелі протягом восьми днів не оголосять про проведення виборів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА