14:17 25.01.2019

Держбюджет передбачає створення 700 центрів інклюзивної освіти - Порошенко

2 хв читати
Держбюджет передбачає створення 700 центрів інклюзивної освіти - Порошенко

Державний бюджет України передбачає достатньо ресурсів для створення близько 700 інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ), заявляє президент України Петро Порошенко.

"У бюджеті закладено достатньо ресурсів для створення і належного обладнання для майже 700 інклюзивно-ресурсних центрів, що має повністю задовольнити потребу в таких закладах", - сказав П.Порошенко на Всеукраїнській раді з інклюзивної освіти в п'ятницю в Києві.

Він зазначив, що триває адаптація навчального процесу для задоволення потреб кожного учня, якого тепер батьки мають право привести до найближчого до місця проживання навчального закладу й обрати ту форму навчання, яка найбільше відповідає інтересам дитини. За словами глави держави, на це також передбачено бюджетні кошти.

П.Порошенко наголосив, що вже сьогодні можна побачити результати роботи в питаннях інклюзивної освіти.

"Особливе місце в моєму графіку роботи і в моєму серці займає інклюзивна освіта. Для того щоб переконатися у важливості інклюзивної освіти, не потрібно бути досвідченим експертом, потрібно лише побачити очі дітей з особливими освітніми потребами, які тепер навчаються в класах зі своїми ровесниками. І не просто навчаються - діти разом ростуть і спілкуються, стають єдиними командами, в яких кожен може розраховувати на розуміння і підтримку однокласників та вчителів", - сказав він.

Президент повідомив, що на сьогодні в дитячих садках і школах навчаються майже 14 тисяч дітей з особливими потребами. Він наголосив, що нове законодавство і насамперед закон України "Про освіту" та "Про внесення змін до законів України щодо доступу осіб з особливими потребами до освітніх послуг" відкрили для багатьох дітей можливості реалізувати себе.

"Заявляю: інклюзія - це не лише для дітей з особливими потребами та їхніх сімей. Інклюзія - це для всіх нас, громадян України, для всієї нашої держави. Це одна з тих реформ, які змінюють не окремий сектор економіки чи державного управління. Це частина найважливішої та найскладнішої, але водночас найнеобхіднішої з реформ - перетворення самого суспільства", - наголосив П.Порошенко.

ІРЦ - ця заклад, який створюється з метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами у віці від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти. У ньому надають психолого-педагогічні послуги дітям з особливими потребами, що проживають у відповідній об'єднаній територіальній громаді або населеному пункті. ІРЦ створюють із розрахунку один на 7 тис. дітей, що мешкають на території ОТГ або району, або один на 12 тис. дітей, що мешкають в місті або районі міста.

ІРЦ в Україні створюють шляхом або реорганізації закладів психолого-медико-педагогічної консультації, або на базі шкіл з інклюзивними класами, або в опорних школах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА