12:19 14.12.2018

Тимошенко, Зеленський і Бойко лідирують у президентському рейтингу в Одеській області - соцопитування

5 хв читати
Тимошенко, Зеленський і Бойко лідирують у президентському рейтингу в Одеській області - соцопитування

Голова Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко, шоумен, лідер партії "Слуга народу" Володимир Зеленський і лідер "Опозиційною платформи - За життя "Юрій Бойко" є лідерами президентського рейтингу в Одеській області - їх готові підтримати 19,9%, 17,5% і 15,2% відповідно тих, хто визначився і братиме участь у виборах.

Про це свідчать результати опитування, проведеного в регіоні соціологічною групою "Рейтинг" у рамках проекту "Портрети регіонів" з 16 листопада до 4 грудня 2018 року. Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, узяли участь 1600 жителів Одеської області. Вибірка сформована з урахуванням вікової та гендерної структури області з урахуванням типу поселення. Похибка становить не більше 2,4%.

За народного депутата, лідера партії "Наші" Євгена Мураєва - в області готові проголосувати 8,6% респондентів, за лідера партії "За життя" Вадима Рабиновича - 7,2%, за лідера Радикальної партії Олега Ляшка - 6,6%, за чинного президента України Петра Порошенка - 5,4%, за лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка - 4,8%. Рейтинг інших кандидатів - менше 3%. Водночас приблизно кожен п'ятий житель області не бажає голосувати, кожен сьомий - не визначився з вибором кандидата.

19% опитаних вірять, що на президентських виборах переможе Ю.Тимошенко. За останній рік кількість тих, хто переконаний в її перемозі, зросла вдвічі. У перемозі П.Порошенка впевнені 6% (у 2017 - 16%). Перемогу Ю.Бойка вбачають близько 6%, В.Зеленського - 5%. У позитивний результат інших кандидатів вірять не більше 3% опитаних. У своїх фаворитах впевнені переважно прибічники Ю.Тимошенко, Ю.Бойко, П.Порошенко.

Антирейтинг очолює П.Порошенко. За нього не проголосували б у жодному разі три чверті опитаних.

У рейтингу партій лідирує "Батьківщина", яку підтримують 21,3% тих, хто визначився і візьме участь у виборах. За партію "Опозиційний блок" готові віддати свої голоси 18,7%, "Слугу народу" - 15,3%, партію "Наші" - 8,6%, "За життя" - 7,1%, Радикальну партію - 6, 5%, БПП Солідарність - 5,1%, Громадянську позицію - 4,3%. Рейтинг інших партій - менше 4%. Водночас, чверть жителів області не бажають голосувати, кожен сьомий - не визначився.

Жителі Одеської області оцінюють діяльність місцевої влади значно краще, ніж центральної. Лише 4-6% опитаних задоволені діяльністю президента П.Порошенка, прем'єр-міністра В.Гройсмана і Верховної Ради. Більше 90% висловили невдоволення діяльністю центральної влади.

Протягом року рівень задоволеності діяльністю обласної державної адміністрації майже не змінився (з 24% до 26%). 53%, як і в минулому році, зазначили, що задоволені діяльністю міського/сільського голови. Рівень задоволеності місцевими головами серед жителів міст і обласного центру трохи вищий, ніж у селах.

Аналіз результатів дослідження показав, що ситуацію загалом у країні жителі області оцінюють дещо гірше, ніж на місцях. Лише 3% оцінили політичну ситуацію в країні як спокійну, тоді як у рідній області спокійною ситуацію вбачають 19%, а в своєму місті/селі - 42%. Напруженою ситуацію в країні вважають 52% опитаних, критичною - 40%. Половина опитаних оцінюють ситуацію в області як напружену, ще 21% - як критичну. Оцінки стану справ у власному місті кращі: напруженою ситуацію убачають 38%, критичною - 14%.

Водночас загальні очікування серед жителів Одеської області скоріше негативно-нейтральні. Лише кожен десятий вважає, що стан справ, як в Україні, так і на місцях покращиться в наступному році. Близько 40% вважають, що воно не зміниться, а близько чверті мають песимістичні очікування щодо майбутнього. 22-23% не змогли відповісти на це запитання.

Військовий конфлікт на сході України (62%), відсутність роботи і безробіття, хабарництво і корупція у владі (по 40%) - три основні загальнодержавні проблеми за оцінками жителів області. При цьому на особистісному рівні опитаних швидше хвилюють підвищення тарифів на комунальні послуги (65%), низький рівень зарплат і пенсій (56%), підвищення цін на основні товари (55%). Такі проблеми, як низькі зарплати і пенсії, безробіття та інфляція більш гостро відчуваються у сільській місцевості, підвищення тарифів на комунальні послуги - у містах.

Жителі Одеської області відносно частіше вказували на культурно-історичну близькість із жителями Миколаївської області. Серед сусідніх країн жителі регіону обирали як близькі Білорусь і Росію, а також Молдову.

За останній рік майже не змінилася кількість тих, хто висловив бажання працювати за кордоном (з 28% до 30%), при цьому 53% з них у майбутньому готові інвестувати зароблені кошти у відкриття власної справи в Україні. Більш високий рівень міграційних настроїв спостерігається серед молоді (46%), жителів обласного центру (33%) і більш заможних (43%).

41% - за надання російській мові статусу державної, 29% - підтримують надання їй статусу офіційної в окремих регіонах, 26% вважають, що єдиною державною мовою має бути лише українська мова.

47% опитаних вважають РФ країною-агресором до України. 28% - протилежної думки. Чверть не змогли відповісти на запитання.

Кількість противників прозахідного вектора перевищує кількість прихильників. Водночас, за останній рік дещо зросла кількість тих, хто підтримує вступ України до ЄС (з 24% до 29%) і НАТО (з 15% до 18%). Зменшилася кількість прибічників вступу до Митного союзу (з 27% до 18%). З іншого боку, зросла частка тих, хто виступає за рівновіддаленість України від РФ і Заходу (з 39% до 45%).

Соціологічна група "Рейтинг" у рамках загальноукраїнського проекту "Портрети регіонів" з листопада до грудня 2018 року провела національне опитування у всіх областях, за винятком окупованих територій Криму і Донбасу. Загалом у дослідженні, здійсненому методом особистого інтерв'ю, брали участь 40 тисяч респондентів (по одній тисячі 600 респондентів у кожній області). Вибірка репрезентативна за типом поселення, вікової та гендерної структурі області. Похибка на рівні кожної окремої області становить не більше 2,4%.

Агентство "Інтерфакс-Україна" - інформаційний партнер проекту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА