11:39 12.12.2018

Тимошенко лідирує в президентському рейтингу в Полтавській області

4 хв читати
Тимошенко лідирує в президентському рейтингу в Полтавській області

Голова Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко є лідером президентського рейтингу в Полтавській області - її готові підтримати 25,3% тих, хто визначився і братиме участь у виборах, свідчать результати опитування, проведеного в регіоні соціологічною групою "Рейтинг" у рамках проекту "Портрети регіонів" із 16 листопада по 9 грудня 2018 року.

Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, взяли участь 1600 жителів Полтавської області. Вибірка сформована з урахуванням вікової та гендерної структури області та за типом поселення. Похибка становить не більше ніж 2,4%.

За шоумена, лідера партії "Слуга народу" Володимира Зеленського готові проголосувати 18,0% респондентів, за нинішнього президента України Петра Порошенка - 10,6%, за лідера Радикальної партії Олега Ляшка - 8,5%, за лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка - 7,9%, за лідера "Опозиційної платформи - За життя" Юрія Бойка - 6,7%. Рейтинг інших кандидатів - менше ніж 5%. Водночас кожен п'ятий житель області не визначився з вибором кандидата, стільки ж - не мають наміру голосувати.

При цьому, згідно з результатами дослідження, Ю.Тимошенко є кандидатом, у перемогу якого на виборах опитані вірять найбільше. За останній рік кількість тих, хто переконаний в її перемозі, зросла з 18% до 29%. У перемозі П.Порошенка впевнені 15% (у 2017 р. - 23%). Перемогу В.Зеленського бачать близько 5%. У позитивний результат інших кандидатів вірять не більше ніж 3% опитаних. У своїх фаворитах упевнені переважно прибічники Ю.Тимошенко та П.Порошенка.

Антирейтинг кандидатів у президенти очолює П.Порошенко. За нього не проголосували б у жодному разі 52% опитаних.

У рейтингу партій лідирує "Батьківщина", яку підтримують 28,7% тих, хто визначився і візьме участь у виборах. За партію "Слуга народу" готові віддати свої голоси 16,1%, "БПП Солідарність" - 9,8%, "Громадянську позицію" - 8,2%, Радикальну партію - 7,9%, "Опозиційний блок" - 6,0%. Рейтинг інших партій - менше ніж 4%. Водночас майже чверть жителів області не визначилася з вибором партії, кожен п'ятий не має наміру голосувати.

Жителі Полтавської області оцінюють діяльність місцевої влади дещо краще, ніж центральної. 10% опитаних задоволені діяльністю президента П.Порошенка, 12% задоволені діяльністю прем'єр-міністра Володимира Гройсмана і лише 5% - Верховної Ради. Водночас більше ніж 80% висловили невдоволення діяльністю центральної влади.

Протягом року рівень задоволеності діяльністю обласної державної адміністрації дещо зменшився (із 28% до 15%), як і рівень задоволеності діяльністю міського/сільського голови (із 43% до 38%). Частка невдоволених діяльністю обласної державної адміністрації дещо зросла (з 64% до 67%), а кількість тих, хто не задоволений міським/сільським головою, майже не змінилася. Рівень задоволеності місцевими керівниками серед жителів малих міст і сіл значно вищий, ніж в обласному центрі.

Військовий конфлікт на сході України (63%) і хабарництво та корупція у владі (48%) - дві основні загальнодержавні проблеми, за оцінками жителів області. При цьому на особистому рівні опитаних швидше хвилюють підвищення тарифів на комунальні послуги (64%), низький рівень зарплат і пенсій (54%), підвищення цін на основні товари, інфляція (44%). Соціально-економічні проблеми, як-от низькі зарплати та пенсії, інфляція на рівні особи гостріше відчуваються в обласному центрі і малих містах.

Жителі Полтавської області найчастіше відзначали культурно-історичну близькість із населенням Харківської області. Серед сусідніх країн представники регіону вважають себе близьким до Росії, Білорусі та частково Польщі.

27% опитаних висловили бажання працювати за кордоном, 68% мають протилежні міркування. 48% у майбутньому готові інвестувати зароблені кошти у відкриття власної справи в Україні, 34% не висловили таких прагнень. Традиційно високий рівень міграційних настроїв спостерігається серед молоді (50%), жителів обласного центру (37%) і заможніших людей (46%).

За останній рік майже не змінилася кількість тих, хто підтримує вступ України до Європейського Союзу (52%) і НАТО (41%). Серед різних напрямів зовнішньоекономічної інтеграції лідирує проєвропейський вектор (50%), 31% - за рівновіддаленість України від РФ і Заходу, лише 7% - за вступ до Митного союзу.

Соціологічна група "Рейтинг" у рамках загальноукраїнського проекту "Портрети регіонів" із листопада по грудень 2018 року провела національне опитування в усіх областях, за винятком окупованих територій Криму і Донбасу. Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, взяли участь 40 тисяч респондентів (по 1 600 респондентів у кожній області). Вибірка репрезентативна за типом поселення, віковою і гендерною структурою області. Похибка на рівні кожної окремої області становить не більше ніж 2,4%.

Агентство "Інтерфакс-Україна" - інформаційний партнер проекту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Посольство Сербії в Україні відновить роботу вперше з березня 2022 року, також незабаром відбудеться українсько-сербський бізнес-форум - Кулеба після перемовин з Вучичем

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА