07:15 01.12.2018

Глава МЗС України підтримує продовження перехідного періоду імплементації мовної статті в освіті

3 хв читати
Глава МЗС України підтримує продовження перехідного періоду імплементації мовної статті в освіті

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін підтримує продовження на 4-5 років перехідного періоду імплементації мовної статті 7 закону про освіту, очікує незабаром потепління відносин з Угорщиною.

"Ми зобов’язані перехопити ініціативу щодо Закарпаття. Це не станеться сьогодні або завтра. Але ми це повинні робити, в тому числі в контексті імплементації закону про освіту. І тут ми маємо продовжити перехідний період", - сказав він в ефірі телеканалу "Інтер" у п'ятницю ввечері.

"Як ми за два роки навчимо всіх робити так, як хочемо", - зазначив міністр.

За його словами, в сфері освіти під час переходу на українську мову необхідно змінити методику.

П.Клімкін додав, що для цього знадобиться 4-5 років.

Тим часом він спрогнозував найближчим часом потепління відносин з Угорщиною.

"(Відносини з Угорщиною - ІФ) потеплішають уже найближчим часом. Я вважаю, що саме зараз", - сказав глава МЗС.

Як повідомлялося, група народних депутатів пропонує Верховній Раді продовжити імплементаційний період мовної статті 7 закону України про освіту до 2023 року для тих, хто почав навчання мовами, які є офіційними в Євросоюзі.

Відповідний законопроект (№9287) ініціювали нардепи на чолі з керівником комітету з питань науки і освіти Олександром Співаковським (фракція "Блок Петра Порошенка").

28 вересня 2017 року набрав чинності закон України "Про освіту", який, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державній, англійською, іншими офіційними мовами ЄС. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ Угорщини заявило про намір країни блокувати зближення України і ЄС через закон про освіту.

МЗС України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії. 8 грудня Міністерство освіти і науки України повідомило, що Венеціанська комісія не підтримала звинувачення Угорщини в звуженні прав національних меншин в статті про мову навчання в законі України "Про освіту". У відомстві заявили про готовність імплементувати рекомендації комісії і розробили три моделі імплементації мовної статті в законі "Про загальну середню освіту".

В ЄС у липні закликали Україну дотримати права нацменшин і імплементувати рекомендації Венеціанської комісії щодо закону "Про освіту", ґрунтуючись на предметному діалозі з представниками нацменшин. "Ми погодилися з необхідністю гарантувати повагу вже наявних прав представників національних меншин, як це зазначено в конвенціях ООН і Ради Європи і пов'язаних протоколах; забезпечити недискримінацію осіб, що відносяться до меншин, і поважати різноманітність", - говорилося в спільній заяві за підсумками саміту Україна- ЄС в Брюсселі.

Зокрема, в ЄС закликали Київ прийняти законодавство, що продовжує перехідний період до 2023 року і регламентує нерозповсюдження ст. 7 цього закону, що стосується мови освіти, на приватні школи.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА