15:08 26.11.2018

Порошенко указом ввів в дію рішення РНБО про введення воєнного стану в Україні

3 хв читати
Порошенко указом ввів в дію рішення РНБО про введення воєнного стану в Україні

Президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 26 листопада 2018 року "Про надзвичайні заходи щодо забезпечення державного суверенітету і незалежності України та запровадження воєнного стану в Україні".

Відповідний указ президента №390 / 2018 від 26 листопада 2018 року оприлюднено на сайті глави Української держави.

Це рішення РНБО додається без пункту 12, що є секретним.

Указ набуває чинності з дня його опублікування, одночасно з законом про його затвердження. Контроль за виконанням рішення РНБО покладається на секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександра Турчинова.

Згідно з рішенням РНБО від 26 листопада, що додається до цього указу, визнано за необхідне введення в Україні особливого правового режиму для створення умов із відсічі збройної агресії і гарантування національної безпеки, усунення загроз національній незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.

"Запропонувати президенту України ввести з 14 годин 00 хвилин 26 листопада 2018 року військовий стан в Україні терміном на 60 діб до 14 годин 00 хвилин 25 січня 2019 року", - зазначено в рішенні РНБО.

Констатується також, що дії РФ проти кораблів ВМС ЗСУ, що мали тяжкі наслідки, становлять собою злочин збройної агресії і підпадають під пункти "с" і "d" статті 3 Резолюції 3314 (XXIX) Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року.

Міністерству закордонних справ України належить звернутися до держав, які підписали Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року, з пропозицією негайно організувати консультації з приводу акту збройної агресії РФ проти України; невідкладно ініціювати скликання засідань Ради безпеки ООН, Постійної Ради Організації з безпеки і співпраці в Європі.

МЗС також має організувати консультації президента України, міністра закордонних справ України з лідерами союзних та партнерських країн, Європейського Союзу, керівництвом ООН, ОБСЄ, інших міжнародних організацій.

Доручено МЗС і Міністерству інформаційної політики невідкладно організувати інформаційну кампанію щодо доведення до керівництва іноземних держав, впливових міжнародних політичних, економічних, суспільних кіл об'єктивної інформації про черговий акт збройної агресії Російської Федерації проти України.

"Міністерству оборони України, Генеральному штабу Збройних сил України невідкладно в установленому порядку уточнити Мобілізаційний план Збройних сил України, зокрема обсяги призову резервістів оперативного резерву першої черги. Генеральному штабу Збройних сил України невідкладно: подати президенту України пропозиції про введення в дію документів з питань застосування Збройних сил України та інших військових формувань; організувати протиповітряну оборону України з метою прикриття важливих державних об'єктів, промислових районів, адміністративних центрів держави і угруповань військ (сил) від ударів з повітря", - йдеться в рішенні РНБО.

Генштабу також доручено внести на розгляд РНБО пропозиції щодо залучення інших військових формувань та правоохоронних органів до здійснення заходів правового режиму воєнного стану; передбачити заходи часткової мобілізації, організувати і провести навчальні збори з резервістами оперативного резерву в необхідних обсягах.

Міністерству внутрішніх справ України, Службі безпеки України - вжити невідкладних заходів для забезпечення громадського порядку, охорони та оборони об'єктів критичної інфраструктури, охорони іноземних дипломатичних представництв.

Службі безпеки України - вжити невідкладних заходів для посилення контррозвідувального, антитерористичного і контрдиверсійні режиму, інформаційної безпеки.

СБУ, Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, іншим суб'єктам забезпечення кібербезпеки - вжити заходів із гарантування кібербезпеки.

Адміністрації Державної прикордонної служби України - посилити охорону державного кордону з Російською Федерацією та адміністративного кордону з Автономною Республікою Крим.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА