07:48 25.11.2018

Саміт ЄС збереться в Брюсселі для затвердження угоди з Brexit

6 хв читати
Саміт ЄС збереться в Брюсселі для затвердження угоди з Brexit

Глави держав і урядів 27 країн Євросоюзу зберуться в неділю на позачергове засідання Європейської ради, щоб розглянути питання про затвердження угоди про вихід Великої Британії з ЄС.

"Якщо не відбудеться нічого надзвичайного, ми проведемо засідання Європейської ради з метою завершення і формалізації угоди щодо Brexit. Воно відбудеться в неділю 25 листопада о 9:30", - заявив глава Євроради Дональд Туск, оголошуючи 15 листопада після доповіді координатора ЄС на переговорах Мішеля Барньє зустріч у верхах ЄС щодо виходу Великої Британії з союзу.

"Не дивлячись на те, що мені сумно бачити, як ви йдете, я зроблю все для того, щоб це розставання було якомога менш болючим як для вас, так і для нас", - сказав Д.Туск, звертаючись до британської сторони.

Європейські лідери мають також схвалити в неділю політичну декларацію, яка визначає рамки майбутніх відносин ЄС і Сполученого Королівства, додається до угоди і згадується в ній.

Як заявив раніше М.Барньє, ЄС і Велика Британія зможуть приступити до переговорів про майбутні відносини 30 березня 2019 року, наступного дня після виходу Великої Британії з Євросоюзу.

Крім декларації до угоди, яка представляє собою 585-сторінковий текст, додаються три протоколи - з Гібралтару, щодо Кіпру і британських військових баз на острові, стосовно Ірландії та Північної Ірландії.

Коментуючи журналістам угоду, М.Барньє виділив з неї п'ять найбільш важливих позицій: права громадян ЄС у Великій Британії і підданих Великої Британії в ЄС; фінансове врегулювання між сторонами; упорядкований вихід Великої Британії з урахуванням ситуації в різних секторах; менеджмент угоди з Brexit; перехідний період.

Говорячи про перехідний період, він повідомив, що цей період у 21 місяць з урахуванням виходу Великої Британії з ЄС 29 березня 2019 року розпочнеться 30 березня 2019 року і триватиме до 31 грудня 2020 року.

"Ми також передбачаємо можливість продовження перехідного періоду один раз на обмежений період на основі спільної згоди", - додав М.Барньє.

На час перехідного періоду не припинятиметься вільне пересування громадян ЄС і Великої Британії в його нинішньому вигляді. У той же час після Brexit підданим Великої Британії не знадобиться віза для відвідин країн ЄС, громадянам ЄС при відвідуванні Великої Британії вона також не потрібна. Піддані Великої Британії, які нині проживають у ЄС, і громадяни ЄС, які проживають у Великій Британії, зможуть і після Brexit залишитися і працювати там, де побажають.

Сфера фінансового співробітництва в документі зачіпається незначно. Так, там говориться, що британські компанії отримають лише базовий рівень доступу до європейських фінансових ринків як "компанії, що знаходяться поза союзом".

В юридичній сфері проект угоди зачіпає питання Європейського суду. У проекті зазначено, що будь-які рішення, прийняті Європейським судом під час перехідного періоду, будуть поширюватися і на Велику Британію.

З січня 2021 року може вступити в силу "страхувальний план" щодо ірландського кордону, якщо ЄС і Велика Британія до того моменту не домовляться, як уникнути "жорсткого" кордону між Ірландією і Північною Ірландією. План передбачає, що ЄС і Велика Британія перебуватимуть на "єдиній митній території", і відмовитися від нього можна тільки з обопільної згоди.

"Перш за все, ми докладемо всіх необхідних зусиль, щоб домогтися довгострокового рішення (щодо ірландського кордону - ІФ) за допомогою майбутньої угоди. Якщо ми не будемо готові до липня 2020 року, тоді ми зможемо разом передбачити можливість продовжити перехідний період. І якщо в кінці перехідного періоду, продовженого чи ні, ми констатуємо, що ще не досягли майбутньої угоди, "страхувальний план", за яким ми домовилися сьогодні, почне діяти", - пояснив М.Барньє на прес-конференції 15 листопада.

На думку прем'єр-міністра Великої Британії Терези Мей, узгоджена з Брюсселем угода відповідає всім вимогам британців на референдумі: повертає країні контроль над своїми коштами, законами і кордонами, а також припиняє вільне переміщення, захищає робочі місця і забезпечує безпеку.

Водночас частина британських політиків висловлюється проти угоди, так як їх турбує можливість продовження перехідного періоду або застосування "страхувального плану" щодо ірландського кордону. Вони вважають, що такі умови для "нежорсткого" кордону між Ірландією і Північною Ірландією можуть привести до залежності Великої Британії від ЄС.

У четвер був опублікований проект політичної декларації про майбутні відносини сторін. У ній підкреслюється важливість партнерства після Brexit на основі європейських цінностей.

"Сторони погоджуються з тим, що майбутні відносини повинні ґрунтуватися на таких спільних цінностях, як повага і захист прав людини і основних свобод, демократичних принципів, верховенство закону і підтримка нерозповсюдження (зброї масового знищення - ІФ)", - йдеться в проекті.

Декларація передбачає, що майбутні відносини сторін "будуть ґрунтуватися на балансі прав і обов'язків з урахуванням принципів кожної сторони". Такий баланс повинен забезпечити автономію прийняття рішень Євросоюзом і відповідати його принципам, зокрема, щодо цілісності єдиного ринку, митного союзу і неподільності чотирьох свобод - свободи пересування товарів, свободи пересування людей, свободи пересування послуг та свободи пересування капіталу.

З іншого боку, мають бути забезпечені суверенітет Сполученого Королівства і захист його внутрішнього ринку при повазі результатів референдуму 2016 року, в тому числі щодо його незалежної торгової політики і припинення вільного пересування людей між ЄС і Великою Британією.

Майбутні відносини також "повинні неминуче враховувати унікальний контекст високого рівня інтеграції" між двома економіками та взаємозв'язку минулого і майбутнього народів і пріоритетів союзу і Сполученого Королівства.

Декларація передбачає "амбітне, широке, глибоке і гнучке партнерство в торгово-економічному співробітництві, правоохоронній сфері та кримінальному правосудді, зовнішній політиці, безпеці і обороні і в більш широких сферах співробітництва". Передбачається співпраця у розвідувальній сфері, і в космічній галузі. У документі також описані перспективи "глобального співробітництва": в області кліматичних змін, сталого розвитку, фінансової стабільності, боротьби проти протекціонізму в торгівлі тощо.

Декларація про майбутні відносини Великої Британії і ЄС зазнала критики низки британських політиків. Лідер опозиційної Лейбористської партії Джеремі Корбін назвав декларацію "26-ма сторінками нісенітниці".

Аж до другої половини дня суботи скликання саміту затьмарювало питання Гібралтару. Іспанія була незадоволена відсутністю в документах чітких умов з переговорів про Гібралтар. Мадрид хотів, щоб було ясно позначено те, що будь-які рішення з Гібралтару Лондон може приймати тільки в прямих переговорах з Мадридом. Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес пригрозив "накласти вето" на угоду, якщо думку Мадрида не буде вжито до уваги.

В результаті активних дипломатичних зусиль у п'ятницю і суботу позицію з Гібралтару узгодили. Про це оголосив прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес. "Ми дійшли згоди з ЄС щодо Гібралтару", - сказав він.

"Я тільки що оголосив королю Іспанії, що у нас є угода з Гібралтару. Іспанія проголосує на підтримку (угоди - ІФ) з Brexit", - додав іспанський прем'єр.

У свою чергу Лондон висловив готовність продовжити прямі переговори з Мадридом стосовно Гібралтару після Brexit, повідомили в суботу європейські ЗМІ з посиланням на заяву представника Даунінг-стрит.

Ґрунтуючись на останніх перед самітом узгодженнях, голова Європейської ради Дональд Туск написав в суботу в листі-запрошенні на зустріч у верхах глав держав і урядів країн ЄС: "Ми всі шукали хорошої і справедливої угоди. І я вважаю, що ми, нарешті, знайшли найкращий компроміс. з огляду на все вищевикладене, я буду рекомендувати, щоб у неділю ми схвалили підсумок переговорів щодо Brexit".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон закликав Нетаньяху домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА