17:18 13.11.2018

УПЦ (МП) припиняє євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом - постанова Собору єпископів

2 хв читати
УПЦ (МП) припиняє євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом - постанова Собору єпископів

Собор єпископів Української православної церкви (Московського патріархату) розцінює рішення Священного синоду Константинопольського патріархату щодо українського питання від 11 жовтня як такий, що не має канонічної сили і заявляє про припинення євхаристійного спілкування з Константинополем.

"Собор єпископів Української православної церкви вважає, що рішення Священного синоду Константинопольського патріархату від 11 жовтня 2018 року щодо українського церковного питання є недійсними і такими, які не мають жодної канонічної сили. (...) Прийнявши антиканонічні рішення, визнавши розкольників у сущому сані, Константинопольський патріархат, згідно з церковними правилами, сам встав на шлях розколу. У зв'язку з цим євхаристійне спілкування Української православної церкви з Константинопольським патріархатом неможливе і припиняється", - йдеться в постанові Собору єпископів УПЦ (МП), прийнятому на засіданні у вівторок.

"Вважаємо неприпустимим незаконне втручання Константинопольського патріархату у внутрішні справи іншої помісної Церкви і спроби вирішувати українське церковне питання за участю державної влади і розкольників, ігноруючи голос канонічної Української православної церкви", - виклав свою позицію Собор єпископів.

Водночас Собор єпископів закликає Константинопольський патріархат до діалогу з УПЦ (МП) "з братньою участю всіх Помісних православних церков для соборного вирішення цієї проблеми".

У документі наголошується, що процес надання Томосу про автокефалію є "штучним, нав'язаним ззовні, таким. що не відображає внутрішньої церковної необхідності, не принесе реальної церковної єдності та поглибить поділ і посилить конфлікти серед народу України". Тому Собор єпископів вважає неможливим за таких умов залучення єпископату, духовенства та мирян УПЦ (МП) до цих процесів.

Єпископат також виступає проти будь-яких спроб змінити назву Української православної церкви та "інших проявів дискримінації вірян" УПЦ (МП) на законодавчому рівні.

"У разі прийняття відповідних законопроектів Верховною Радою України, Українська православна церква захищатиме свої права всіма законними засобами, передбаченими "Засадами соціальної концепції Української православної церкви", законодавством України та Європейською Конвенцією з прав людини", - наголошується в постанові.

У журналі №37 засідання Синоду від 13 листопада зазначається, що клірики УПЦ (МП) мають припинити євхаристійне спілкування з священнослужителями Константинопольського патріархату, а миряни - участь у таїнствах, що відбуваються в храмах Константинопольського патріархату.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА