09:02 20.10.2018

Мін'юст США обвинуватив громадянку РФ в організації спроб втручання в американські вибори 2018 року

3 хв читати
Мін'юст США обвинуватив громадянку РФ в організації спроб втручання в американські вибори 2018 року

Мін'юст США в п'ятницю обвинуватив громадянку РФ в організації спроб втручання в американські проміжні вибори в Конгрес США 2018 року, говориться в заяві відомства, опублікованій на його сайті.

Громадянка РФ обвинувачується в організації та фінансуванні змови з метою втручання у вибори США 2016 року і в намічені на 6 листопада 2018 року проміжні вибори, випливає з заяви міністерства юстиції США.

Обвинувачену жінку звати Олена Олексіївна Хусяйнова (Elena Alekseevna Khusyaynova), їй 44 роки, вона з Санкт-Петербурга.

За даними Мін'юсту США, жінка, ймовірно, працювала головним бухгалтером в проекті "Лахта", який, за даними американської влади, фінансувався компанією "Конкорд менеджмент і консалтинг" і "Конкорд Кейтеринг", а також нібито безпосередньо їх власником Євгеном Пригожиним. Відносно Є.Пригожина, а також пов'язаного з ним "Агентства інтернет-досліджень", діють санкції США.

"Стратегічна мета цієї передбачуваної змови, яка триває донині, полягає в тому, щоб посіяти протиріччя в політичну систему США і підірвати довіру до наших демократичних інститутів", - йдеться в заяві прокурора Окружного суду Сполучених Штатів для Східного округу Вірджинії Захарі Тервіллінгера.

За даними Мін'юсту США, проект "Лахта" працює в декількох напрямках, одне з яких націлене на внутрішню аудиторію в Росії, а решта - на аудиторію за кордоном в різних країнах: Сполучених Штатах, в Україні, країнах Європейського союзу.

Так, в рамках цього проекту учасники змови намагалися видати себе за американських політичних активістів. "Вони використовували платформи соціальних мереж, щоб створювати профілі в соцмережах і електронну пошту нібито американських громадян, а потім використовували їх для створення викликаючого розбіжності контенту політичного і соціального характеру, спрямованого на американську аудиторію", - наголошується в релізі Мін'юсту США.

"Деякі акаунти в соціальних мережах поширювали десятки тисяч повідомлень і мали десятки тисяч передплатників", - підкреслюється в ньому.

Теми, які піднімали в соцмережах люди, що видавали себе за американських активістів, стосувалися проблеми імміграції, прав громадян США на зберігання зброї, расової дискримінації, а також дискримінації статевих меншин та інших проблем, важливих для американського життя. При цьому так звані активісти не дотримувалися однакової ідеології, а часом висловлювали абсолютно протилежні точки зору.

Згідно з інформацією відомства, росіянка завідувала фінансовими документами проекту. Зокрема, вона займалася урахуванням його витрат на діяльність проекту в Сполучених Штатах: на рекламу в соціальних мережах і медіа платформах, на реєстрацію доменних імен, на придбання проксі-серверів, на оплату роботи активістів, просування новинних публікацій в соціальних платформах.

Так, в період з січня 2016 року до червня 2018 року можливий бюджет проекту перевищив $ 35 млн, причому тільки з січня до червня 2018 року він склав понад $ 10 млн.

У заяві директора ФБР Крістофера Рея, яку публікує Мін'юст США, говориться, що "ця справа є нагадуванням для американців про те, що вороже налаштовані іноземні держави продовжують свої спроби втрутитися в нашу демократію шляхом створення соціальних і політичних рухів, поширення недовіри до нашої політичної системи і виступаючи за чи проти наших політичних кандидатів".

"Ми з усією серйозністю приймаємо загрози нашій демократії і прихильні роботі з нашими партнерами з ідентифікації та протидії цим незаконним операціям з надання впливу", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА