12:49 08.10.2018

Українська делегація на жовтневій сесії ПАРЄ протистоятиме сценаріям РФ із повернення її делегації до Асамблеї

2 хв читати
Українська делегація на жовтневій сесії ПАРЄ протистоятиме сценаріям РФ із повернення її делегації до Асамблеї

Делегація Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) протистоятиме спробі ліквідувати санкційну систему в організації, що надасть можливість делегації РФ повернутися до ПАРЄ, зазначає глава української делегації Володимир Ар'єв (фракція "Блок Петра Порошенка").

"У ці дні вирішують, чи готові парламентарії з усієї Європи добровільно знищити свої можливості під впливом генсека Ради Європи (Турбйорна Ягланда - ІФ), який лобіює ліквідацію всієї санкцій системи на вимогу РФ? (...) Якщо план проросійського лобі спрацює, то залишиться недовго до святкування в Москві знищення організації, яка покликана захищати демократію, верховенство права і права людини", - написав В.Ар'єв на своїй сторінці в соцмережі Facebook у понеділок.

"Українська делегація чинитиме опір цим сценаріям усіма силами", - додав нардеп.

Сесія ПАРЄ триватиме у Страсбурзі з 8 до 12 жовтня.

Як повідомлялося, ПАРЄ у 2014 році позбавила російську делегацію права голосу, а також ввела низку інших обмежень після початку агресії Росії проти України. У 2017 році Москва призупинила виплату частини внеску до бюджету Ради Європи.

У рамках осінньої сесії 9 жовтня в ПАРЄ планують обговорити поправки до регламенту організації, що ускладнюють процедуру позбавлення права голосу національних делегацій. Доповідачем виступить депутат з Бельгії Петра Де Саттер (Petra De Sutter).

Йдеться про проект резолюції, ухвалення якого надасть можливість відновити повноцінну участь російської делегації в ПАРЄ вже в січні 2019 року. Підготовлені на розгляд Асамблеї поправки не вводять заборону на позбавлення національних делегацій їхніх прав, зокрема права голосу, але дещо ускладнюють санкційну процедуру. Наприклад, оскаржити повноваження делегації, згідно з пропонованими змінами, можна буде не більшістю голосів, як це передбачено сьогодні, а двома третинами.

18 вересня Верховна Рада України прийняла заяву, в якій вказала, що зняття обмежувальних заходів з делегації РФ в ПАРЄ в обхід резолюцій означатиме визнання Асамблеєю своєї політичної неспроможності і змусить український парламент переглянути основи і механізми співпраці з ПАРЄ.

Виступаючи з трибуни парламенту, голова делегації Верховної Ради у ПАРЄ В.Ар'єв наголосив, що Росія не виконала понад 10 резолюцій, які були прийняті Асамблеєю протягом останніх чотирьох років.

"Росія вдалася до відвертого шантажу Ради Європи, припинивши своє фінансування, яке становить 7%. На жаль, всі спроби домовитися про те, щоб всі інші країни компенсували ці втрати, не привели до результату. Оскільки у Росії є дуже потужний друг в особі генерального секретаря ПАРЄ Турбйорна Ягланда, який всіма силами намагається зробити так, щоб Росія повернулася", - заявив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА