13:49 06.10.2018

Розгляд у ВР перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей відкладається через брак голосів

2 хв читати
Розгляд у ВР перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей відкладається через брак голосів

Розгляд проектів змін до Конституції України про перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей відкладається через те, що ще не всі фракції визначилися з їх підтримкою, а найбільші дискусії викликає перейменування Дніпропетровської в Січеславську, повідомив голова Верховної Ради Андрій Парубій.

"Є організаційна частина... є і політична частина – не всі фракції ще прийняли остаточне рішення про підтримку цих законопроектів... Для мене надзвичайно важливо, щоб коли ці питання розглядали в залі, у нас було гарантовано 226 голосів. Я переконаний, що ці назви слід змінити. І я готовий ще тиждень почекати, щоб фракції визначилися, провели внутрішні дискусії", – сказав А.Парубій журналістам у Тбілісі в суботу, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна" про те, у зв'язку з чим відкладаються відповідні законопроекти.

Спікер наголосив, що перейменування областей не відкладено "у довгий ящик" – просто триває пошук необхідних 226 голосів для направлення відповідних законопроектів до Конституційного суду.

А.Парубій вважає, що в найближчі тижні такі голоси буде знайдено.

Водночас він не назвав фракцій, які поки що відмовляються голосувати за ці ініціативи, але зазначив, що в кількох фракціях тривають дискусії. "Навести приклад. Деякі депутати вважають, що перейменування (Дніпропетровської – ІФ) області має бути на Дніпровську. У законопроекті – на Січеславську. І було б нерозумно, якби ми в дискусії між Дніпровською і Січеславською не ухвалили рішення зовсім", – пояснив спікер.

Тим часом А.Парубій нагадав, що в парламенті не зареєстровано проекту конституційних змін про перейменування Дніпропетровської області на Дніпровську. "Тому навіть якби ми в залі знайшли компроміс під Дніпровську область – немає такої законодавчої пропозиції", – додав він.

При цьому, за словами спікера, щодо перейменування Кіровоградської області в Кропивницьку у парламентаріїв менше розбіжностей позицій.

Як повідомлялося, в червні 2018 року профільний комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування надав висновки до законопроектів про внесення змін до ст. 133 Конституції України щодо перейменування Дніпропетровської області в Січеславську (№8329) та Кіровоградської області (№8380) – у Кропивницьку. Тепер народні депутати можуть голосувати за направлення законодавчих ініціатив в Конституційний суд.

Згідно з процедурою, законопроект про внесення змін до Конституції України Верховна Рада може розглянути лише за наявності висновку Конституційного суду щодо відповідності ініціативи вимогам ст. 157 і 158 Основного закону.

Після отримання висновків парламент може попередньо схвалити (ухвалити в першому читанні) такий законопроект щонайменше 226 голосами. Після цього, на наступній черговій сесії, парламент може голосувати за нього для ухвалення в цілому. Для цього буде потрібно щонайменше 300 голосів парламентаріїв. Така процедура встановлена Конституцією України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА