10:59 31.08.2018

Угорщина змінить скандальну назву посади уповноваженого по Закарпаттю

2 хв читати
Угорщина змінить скандальну назву посади уповноваженого по Закарпаттю

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що у п'ятницю вранці провів розмову зі своїм угорським колегою Петером Сіярто, за підсумками якої угорська сторона має змінити назву свого уповноваженого "з питань Закарпаття".

"Розпочав ранок з розмови зі своїм угорським колегою Петером Сіярто. Угорці нас добре почули і змінюють назву свого уповноваженого "по Закарпаттю". А щодо всіх інших питань продовжуємо конструктивно працювати далі", - написав П.Клімкін у своєму акаунті у Twitter у п'ятницю.

Як повідомлялося, 3 серпня заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" заявив, що Київ може закликати міжнародних партнерів втрутитися в ситуацію з рішенням уряду Угорщини створити посаду уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області, й не виключає заборони на в'їзд Іштвану Грежі, який обіймає цю посаду, якщо Будапешт не змінить назву посади й не надасть пояснень.

"Останнє рішення уряду Угорщини є абсолютно неприйнятним з позиції розуміння суверенітету держави. Перший крок, на який ми розраховуємо з угорської сторони, - це офіційна нота пояснення посади зазначеного пана і зміна назви, оскільки це є тим елементом, який викликав обурення і абсолютне неприйняття. Також ми закликатимемо наших міжнародних партнерів в ООН та інших міжнародних організаціях втрутитися в цю ситуацію, оскільки відбувається пряме втручання у внутрішні справи й посягання на територіальну цілісність", - сказав В.Боднар.

Заступник міністра пояснив, що МЗС змушений був реагувати різко, щоб "стримати можливості подальшого руху угорської сторони в напрямі впливу на Закарпатті як на якийсь свій регіон". "Ми як МЗС, у межах своєї компетенції, відповідаємо за те, щоб жодна іноземна держава не посягала на територіальну цілісність нашої держави. Зрозуміло, що цей регіон близький до Угорщини, є історичні людські та інші зв'язки, а також велика угорська громада, але підминати під себе наш регіон ми нікому не дозволимо. Тому, якщо не буде зрозумілих пояснень з боку угорської сторони, ми, звісно, вживатимемо всіх доступних заходів впливу, зокрема й можливість заборони. Але це найрадикальніший метод, до якого ми не хотіли б вдаватися", - наголосив В.Боднар.

Дипломат додав, що українська сторона не виключає можливості діалогу з угорською стороною. "Звичайно ми готуємося (до зустрічі міністрів закордонних справ і міністрів освіти України та Угорщини - ІФ), ми готуємо змістовну частину", - зазначив В.Боднар.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА