12:18 08.08.2018

25 громадських організацій не визнали виборів до громадської ради МінТОТ - заява

3 хв читати
25 громадських організацій не визнали виборів до громадської ради МінТОТ - заява

25 громадських організацій виступили з заявою, що не визнають вибори до громадської ради Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (МінТОТ).

У заяві організацій зазначено, що 1 серпня з другої спроби в МінТОТ було проведено установчі збори зі створення громадської ради, а також нагадується, що вперше установчі збори не відбулися через бійку серед їх учасників.

"26 організацій увійшли до складу громадської ради, при цьому майже всі організації пов'язані з адвокатом Наталією Целовальніченко, яку журналісти підозрюють у виманюванні коштів у переселенців, а також адвокатом Геннадієм Борисичевим. Одну з цих організацій було створено за місяць до проведення установчих зборів", - ідеться в заяві.

Зазначається, що на зборах були присутні представники 41 організації, при цьому 27-30 осіб голосували одноголосно за всі питання. Крім того, близько десяти профільних відомих організацій залишили збори на знак протесту. Зокрема, "Донбас SOS", ГО "Ерлайт", БФ "Право на захист", Українська народна рада Донеччини та Луганщини, БО "Благодійний фонд допомоги батальйону "Донбас", "Міжнародне агентство змін", ГО "Ти потрібен Україні", Луганська обласна громадська правозахисна жіноча організація "Чайка".

Громадські працівники стверджують, що законодавство рекомендує формувати громадські ради в складі 35 членів, але 27 учасників зборів проголосували одноголосно за скорочення кількості членів ради до 26 осіб. "Це було зроблено з метою обмеження впливу громадськості на рішення майбутнього громадської ради та концентрації влади в руках осіб, наближених до керівництва міністерства", - наголошується в заяві.

Крім того, в заяві йдеться про те, що раніше МінТОТ відмовився проводити публічне голосування в інтернеті, "яке унеможливило б фальсифікацію виборів і залучило широкі кола громадськості до обговорення складу ради".

У зв'язку з цим громадські організації вимагають від МінТОТ не затверджувати персональний склад Громадської ради, виконати відповідну оцінку документів установчих зборів і провести голосування до складу ради, використовуючи голосування он-лайн за прикладом Міністерства охорони здоров'я України.

Це звернення підписали: "Схід SOS", "Донбас SOS", Луганська обласна громадська правозахисна жіноча організація "Чайка", Українська народна рада Донецької та Луганської областей, Міжнародне агентство змін, Всеукраїнське громадське об'єднання "Рушійна сила", Благодійний фонд допомоги батальйону "Донбас", "Ти потрібен Україні", "Україна. Час об'єднуватися", Товариство свідомих громадян, Спілка учасників АТО Боярки, Луганська коаліція "Громадяни за прозорість дій влади", "Територія - новий Схід", "Переселенці Донбасу на Сумщині", "На Добро", "Мій.дім.юа", "К-К", "Солідарність", "Міст 3.10", "Активне громадянське суспільство", "Міцна громада", Приватна наукова установа "Центр економіко-правових досліджень", "Говори!", "Свої" та Громадський центр городян "Перспектива".

Раніше в середу відбулися установчі збори з формування складу громадської ради при МінТОТ, за підсумками яких шляхом рейтингового таємного голосування було обрано 26 його членів.

До складу ради увійшли: Михайло Бакалюк (Всеукраїнське об'єднання (ВО) "Патріот"), Дмитро Горбачов (Запорізький обласний фонд "Міст"), Ольга Мотінова (Координаційний центр допомоги), Геннадій Нікіша (Всеукраїнське об’єднання вимушено переміщених осіб "Україна - моя сім'я"), Ірина Гладка (Союз переселенців "Світ на долоні"), Юрій Зиков (Об'єднання переселенців "Спільна справа"), Катерина Звєрєва (Благодійний фонд (БФ) "Миротворча ініціатива Донбасу"), Катерина Кочеткова (Союз переселенців Донбасу), Андрій Тимошенко (ГО "Соціальна молодь"), Аліна Чуєшова (Асоціація переселенців України), Сергій Козінь (БФ "Міжнародна гуманітарна місія"), Артем Зінченко (ГО "Люстрація"), Вікторія Чмірьова (ГО "Вимірювання якості"), Вадим Єгоров (Об'єднаний екологічний рух Запоріжжя), Сергій Даруга (БО "Планета милосердя"), Лариса Пантелюк (ВО "Українці Донбасу та Криму"), Олег Поліванов (ГО "Народне коло"), Костянтин Блажевич (ГО "Закарпаття-Донбас "), Аза Голощапова (ГО "Переселенці Криму та Донбасу"), Світлана Кузіна (ГО "Кримська громада"), Геннадій Борисичев (Громадський рух "Земляки"), Яна Васильченко (ГО "Фортеця Європи"), Олександр Куліковський (ГО "Всеукраїнська люстрація"), Ірина Лисенко (ГО "Зростаймо здорові"), Наталія Целовальніченко (ГО "Луганська правозахисна група") і Руслан Ригованов (Платформа соціально-гуманітарних ініціатив та інновацій "Єдиний координаційний центр").

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА