20:37 26.07.2018

Парламент Молдови прийняв радикальну податкову реформу

2 хв читати
Парламент Молдови прийняв радикальну податкову реформу

Парламент Молдови прийняв в четвер без обговорення, одразу в двох читаннях радикальну податкову реформу.

Як передає кореспондент "Інтерфаксу" з парламенту Молдови, за прийняття документа проголосували всі 56 депутатів (із 101) правлячої коаліції, присутні в залі засідань. Усі опозиційні фракції бойкотували засідання в знак протесту проти того, що закони не обговорювалися і були роздані депутатам в останній момент.

Голова парламенту Молдови Андріан Канду, який представив законодавчу ініціативу правлячої Демократичної партії, зазначив, що "мала податкова реформа" передбачає, зокрема скорочення ПДВ для готелів, ресторанів і кафе з 20% до 10%. Підприємства, чий дохід менше 1,2 млн. леїв (60 тис. євро), будуть платити операційний податок у 4%. Інші зможуть вибрати між роботою в загальному режимі або спеціальному, який має на увазі прибутковий податок у 12%, обов'язкову реєстрацію в якості платника ПДВ зі зниженням його розміру до 10%.

Закон передбачає також зниження прибуткового податку для фізичних осіб з 18% до 12% шляхом встановлення єдиної ставки, зниження внеску роботодавця до бюджету державного соціального страхування з 23% до 18%. Ті, хто отримують зарплату в розмірі прожиткового мінімуму (1 862,4 леїв - трохи більше 110 доларів в 2017 році), більше не платитимуть податки.

Крім цього, таксисти, які отримують менше 10 тис. леїв на місяць, платитимуть фіксований податок у 500 леїв на місяць, а відрахування в соціальний і медичний фонд будуть розраховуватися за спеціальною формулою.

Закон також передбачає збільшення терміну репатріації валюти з двох до трьох років, включаючи трирічний термін репатріації для інших контрактів.

"Від цих змін користь у першу чергу відчують малозабезпечені громадяни та люди середнього достатку. Деякі почали спекулювати на цю тему, кажучи, що вигоду отримають багаті, але це не так, оскільки вони обкладаються ще й податком на розкіш", - заявив А.Канду.

Для залучення грошей з тіньової в реальну економіку, парламент прийняв рішення, що фізичні особи можуть добровільно заявити про незадеклароване майно. Вони мають вказати джерело доходу і сплатити збір у розмірі 3% від вартості майна, лібералізованого до 10 грудня 2018 року.

Прийнятий закон вступає в силу з 1 жовтня 2019 року.

Опозиція вважає, що влада навмисно пішла на прийняття податкової реформи, переслідуючи дві мети. З одного боку, вона хоче провести популістську реформу з метою залучення виборців перед парламентськими виборами; з іншого - узаконити кошти, вкрадені в 2014 році з банківської системи Молдови.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА