17:28 25.07.2018

Українська сторона в ТКГ заявила, що про референдум на окупованому Донбасі не йтиметься

2 хв читати
Українська сторона в ТКГ заявила, що про референдум на окупованому Донбасі не йтиметься

Українська сторона в Тристоронній контактної групи в Мінську чітко заявила, що про референдум на окупованих територіях Донбасу не може йтися, повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

"На ТКГ і на політичній підгрупі українська сторона звернулася до росіян із ще одним запитанням: чи порушувалася на саміті в Гельсінкі ідея "референдуму" на Донбасі. Ми чітко заявили, що про жодний референдум на окупованих українських землях не може навіть йтися", - написала вона на своїй сторінці в соцмережі Facebook за результатами засідання ТКГ у Мінську в середу.

За словами І.Геращенко, представник України в робочій підгрупі з політичних питань ТКГ, екс-посол України в США Олександр Моцик зазначив, що проведення іноземною державою референдуму на території іншої суверенної держави, "є тяжким міжнародним злочином".

"Росія один такий злочин вже зробила в Криму. Не варто повторювати на Донбасі, де РФ і її маріонетками вже здійснено тисячу злочинів проти людяності: збивання Боїнга, вбивства і поранення українців, незаконне утримання, тортури, руйнування інфраструктури, крадіжка власності, вивезення та демонтаж українських підприємств і шахт. Ми все це фіксуємо. Про все це нагадуємо кожного разу в Мінську. і чекаємо від уряду нових позовів проти РФ до міжнародних судів", - сказала перший віце-спікер Ради.

Вона наголосила, що замість "чергових сценаріїв розчленування України", Київ вимагає від Москви вивести свою зброю і техніку, і розформувати всі створені Кремлем помилкові "органи влади" на Донбасі, не передбачені Мінською угодою.

Також, за її словами, українська сторона в ТКГ у Мінську акцентувала на питанні порушення "режиму тиші" представниками окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), незважаючи на оголошене "хлібне перемир'я".

"Правда, що на час перемир'я ескалація спадає, але є вбиті і поранені, щодня фіксуються обстріли", - зазначила вона.

Також, за її словами, тривають поставки важкої зброї і техніки бойовикам ОРДЛО з боку РФ.

"Зокрема, СММ ОБСЄ виявила на окупованому Донбасі комплекс радіоелектронної розвідки"ТОРН", зенітно-ракетні комплекси, безпілотники, інше, а росіяни при цьому відмовляються відповідати на запитання української сторони, звідки на окупованому Донбасі з'явилося це новітнє озброєння російського виробництва", - зазначила І.Геращенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Посольство Сербії в Україні відновить роботу вперше з березня 2022 року, також незабаром відбудеться українсько-сербський бізнес-форум - Кулеба після перемовин з Вучичем

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА