13:44 07.07.2018

США вітають ухвалення Україною закону про нацбезпеку

2 хв читати
США вітають ухвалення Україною закону про нацбезпеку

США вітають ухвалений Верховною Радою України і підписаний президентом Петром Порошенко закон про національну безпеку України, повідомила офіційний представник американського Держдепартаменту Хізер Нойерт.

"Закон відповідає західним принципам і гарантує основу для розширення взаємодії Збройних сил України з НАТО", - зазначено в заяві Х.Нойерт на офіційному сайті Держдепу США в п'ятницю.

Також зазначається, що імплементація цього закону, зокрема введення парламентського контролю над сектором безпеки і новий закон про Службу безпеки України, поглибить євроінтеграцію України.

"Сполучені Штати готові продовжувати підтримувати реформи в сфері оборони і безпеки України, щоб зміцнити здатність України захищати свою територіальну цілісність", - наголошується в заяві представника Держдепартаменту США.

"Як повідомлялося, 5 липня президент України Петро Порошенко підписав схвалений раніше Верховною Радою законопроект №8068 про національну безпеку України, що визначає і розмежовує повноваження державних органів у сферах національної безпеки і оборони, а також визначає серед фундаментальних національних інтересів набуття членства в ЄС та НАТО.

Верховна Рада ухвалила цей закон у другому читанні та в цілому 21 червня.

Закон передбачає, що міністром оборони України та його заступниками призначатимуть цивільних осіб.

Службу безпеки України згідно з цим законом визначено як державний орган спеціального призначення з правоохоронними функціями, що забезпечує державну безпеку. До повноважень СБУ належать протидія розвідувально-підривній діяльності проти України, боротьба з тероризмом, контррозвідувальний захист державного суверенітету, конституційного ладу і територіальної цілісності, оборонного та науково-технічного потенціалу, кібербезпеки, економічної та інформаційної безпеки держави, об'єктів критичної інфраструктури. СБУ також займатиметься охороною державної таємниці.

Верховна Рада доручила Службі безпеки України протягом 6 місяців після вступу в силу цього документа розробити законопроект про внесення змін до закону про СБУ, подати його президентові для внесення на розгляд парламенту.

Закон вступає в силу наступного дня після публікації, а в частині призначення цивільних осіб міністром оборони і його заступниками, він вступає в силу з 1 січня 2019 року. Ще низка положень закону вступають в силу з 1 січня 2021 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА