19:21 17.06.2018

Федеріка Могеріні розраховує, що Єврорада протягом двох тижнів прийме рішення про початок переговорів щодо вступу Македонії до ЄС

2 хв читати
Федеріка Могеріні розраховує, що Єврорада протягом двох тижнів прийме рішення про початок переговорів щодо вступу Македонії до ЄС

Глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні повідомила, що Єврокомісія вже рекомендувала розпочати переговори про вступ Македонії до ЄС і висловила надію, що Єврорада прийме через два тижні відповідне рішення.

"Ми, в особі Європейської комісії, вже рекомендували почати переговори, і особисто я очікую і хотіла б сподіватися, що через два тижні Європейська рада прийме таке рішення. Засноване на заслугах. Заслуги вже були оцінені Єврокомісією кілька місяців тому, і справа рухається в правильному напрямку", - наводяться слова Ф.Могеріні в тексті виступу з нагоди підписання угоди щодо нової офіційної назви колишньої югославської республіки між главами грецького і македонського МЗС Нікосом Котзіасом і Ніколою Дімітровим.

Так Ф.Могеріні відповіла на питання, чи може тепер бути розпочато переговорний процес про вступ Македонії до ЄС. Текст виступу Ф.Могеріні опублікувала в неділю в Брюсселі Європейська зовнішньополітична служба.

"Тим більше сьогодні я хотіла б розраховувати, що це пошле позитивний сигнал і посилить хвилю змін і мирних, конструктивних регіональних відносин за межами двох країн у всьому Балканському регіоні", - додала вона.

Говорячи про підписання угоди, Ф.Могеріні зазначила, що це "історичний день". "Я дуже добре пам'ятаю перші кроки цих переговорів з двома прем'єр-міністрами, двома міністрами закордонних справ, і я хотіла б подякувати їм від нашого імені за важку роботу, яку вони виконали", - сказала вона.

Вона нагадала, що багато хто скептично ставилися до можливості досягнення угоди, і зазначила самовідданість і мужність, привнесені прем'єр-міністрами і міністрами закордонних справ до цього процесу.

За її словами, європейці можуть пишатися тим, що сторони знайшли "безпрограшне рішення через дипломатію та через діалог" застарілої проблеми. "Це робить Європу більш мирною, більше єдиною і відкриває дорогу всьому регіону Балкан до того, щоб жити в іншій атмосфері", - вважає глава європейської дипломатії.

"Сподіваюся і вірю, що це стане джерелом натхнення для багатьох в регіоні, щоб зробити сміливі і мужні кроки, а також для всієї Європи, тому що в ці часи дипломатія, діалог і наполеглива праця не завжди є дороговказом і компасом", - сказала Ф.Могеріні.

Вона заявила, що тепер починається інша робота, на кожному етапі якої Євросоюз продовжить підтримувати цей процес всіма наявними у нього інструментами, "тому що насправді це щось важливе не тільки для двох сторін, це важливо для всієї Європи і для всього світу".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Посольство Сербії в Україні відновить роботу вперше з березня 2022 року, також незабаром відбудеться українсько-сербський бізнес-форум - Кулеба після перемовин з Вучичем

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА