07:35 24.05.2018

Рада прийняла закон про приєднання України до Метричної конвенції

2 хв читати
Рада прийняла закон про приєднання України до Метричної конвенції

Верховна Рада прийняла закон про приєднання України до Метричної конвенції.

За документ в цілому проголосували 232 народних депутата на пленарному засіданні в середу.

Як наголошується в пояснювальній записці, законопроект розроблено на виконання положення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, згідно з яким Україна в повному обсязі повинна забезпечувати участь відповідних національних органів у європейських та міжнародних організаціях із законодавчої і фундаментальної метрології відповідно до сфери її діяльності і статусу членства в цих організаціях.

Метричну конвенцію засновано Міжнародним бюро мір і ваг (BIPM), до основних завдань якого віднесено Розробку та підтримку міжнародних еталонів одиниць вимірювання Міжнародної системи одиниць (SI).

Нині учасниками Метричної конвенції є 58 держав. 43 держави беруть участь у Генеральній конференції мір і ваг (CGPM) у статусі асоційованих учасників, в тому числі Україна з 2002 року.

Закон дозволить Україні отримати членство в Міжнародному бюро мір і ваг та користуватися правами повноправного члена BIPM, зокрема голосувати під час засідань Генеральної конференції (CGPM), брати участь у ключових звіреннях Міжнародного комітету мір і ваг. Це дозволить оцінити ступінь еквівалентності національних еталонів у найкоротший термін і з найвищою точністю.

Закон також дозволить Україні придбати відкалібрований платиново-іридієвий еталон кілограма за ціною собівартості, користуватися послугами калібрування національних еталонів, що не доступно для асоційованих учасників, отримати доступ до обмежених розділів веб-сайту Міжнародного бюро мір і ваг, які містять стратегічну інформацію.

Як наголошується в пояснювальній записці, реалізація цього закону потребуватиме додаткових фінансових витрат. На сьогодні, як асоційований учасник Генеральної конференції мір і ваг, Україна сплачує внесок 50 763 євро до Міжнародного бюро мір і ваг. Для оплати внеску як повноправного члена при складанні бюджетного запиту на 2018-2020 роки передбачено 56 306 євро щороку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА