14:18 29.04.2018

КВУ повідомляє про перші порушення на виборах до ОТГ у неділю

3 хв читати

Спостерігачі Комітету виборців України повідомляють про перші порушення на виборах у деяких об'єднаних територіальних громадах (ОТГ), які проходять в Україні в неділю, зокрема, відкриття дільниць із запізненням, незаконна агітація в день виборів, голосування виборців за межами дільниць, порушення таємниці голосування.

Як повідомляється на офіційному сайті КВУ, в Октянській ОТГ (смт Окни, райцентр Одеської області) дільниця №510581 відкрилася з запізненням, о 8:25.

За словами голови селищної територіальної виборчої комісії (ТВК), запізнення сталося через непрофесійні дії членів дільничної виборчої комісії (ДВК), які почали підготовче засідання пізніше визначеного терміну і витратили більше відведеного законом часу на пломбування виборчих скриньок та розподіл обов'язків. На допомогу членам комісії було відправлено члена ТВК, який контролюватиме процес.

Унаслідок запізнення кілька виборців не проголосували, не захотівши очікувати відкриття дільниці. "На жаль, кілька виборців пішли з дільниці, так і не проголосувавши. Не захотіли чекати і чи повернуться, невідомо", – зазначила голова ТВК.

У Загвіздській ОТГ (с. Загвіздя Тисменицького району Івано-Франківської області) також зафіксовано відкриття дільниць із запізненням через порушення процедури ранкового засідання членами ДВК. Через це біля дільниць утворилася черга з понад 30 виборців. Секретар комісії реєструвала спостерігачів без пред'явлення посвідчень особи. На дільниці №260742 стався конфлікт між членами комісій і одним із кандидатів, який відзначив, що голова комісії перевела кілька бюлетенів з одного столу на інший, і висунув вимогу зупинити голосування і перерахувати бюлетені.

У Мирненській ОТГ (сел. Мирне Миколаївського району Миколаївської області) зафіксовано черги до дільниць. У КВУ зазначають, що це є традиційною проблемою, пов'язаною з ранковою активністю сільських жителів у невеликих населених пунктах.

У Перещепинській ОТГ, в с. Малокозирщина Перещепинського району Дніпропетровської області, мало місце голосування виборців за межами виборчої дільниці. Зокрема, один з місцевих жителів заповнив бюлетень на вулиці на капоті автомобіля, чим була порушена таємниця голосування. Порушення було задокументовано на відео.

Також до КВУ надійшла інформація, що у смт Меліоративне Новомосковського району Дніпропетровської області у день голосування виборців пригощали горілкою від імені одного з кандидатів у депутати. За отриманою інформацією, алкогольні напої роздавав батько кандидата. Інший кандидат відреагував на порушення: викликав поліцію і написав відповідну заяву.

В Олександрійській ОТГ (с. Олександрія Рівненського району Рівненської області) у день виборів о 5:00 ранку Житомирський апеляційний суд ухвалив рішення на користь одного з кандидатів щодо його реєстрації. За день до виборів Рівненський районний суд прийняв рішення про усунення цього кандидата з виборчого процесу.

"Зазначені порушення є традиційними в день голосування і, як правило, пов'язані з низьким рівнем професійної роботи членів виборчих комісій та незаконними діями кандидатів", – зазначають у КВУ.

У неділю, 29 квітня, в 40 ОТГ – 4 міських, 14 селищних, 22 сільських – у 17 областях України проходять перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад ОТГ та відповідних сільських, селищних, міських голів. До складу цих 40 ОТГ увійшли 133 місцеві ради, зокрема 4 міські, 16 селищних та 113 сільських.

Крім того, 29 квітня проходять додаткові вибори депутатів у громадах, приєднаних до ОТГ: 4 селищних і 1 сільській раді в Житомирській, Запорізькій, Харківській та Чернівецькій областях.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА