11:16 11.02.2021

"МЗУ" у 2020 році зірвали медичні закупівлі на 1 млрд грн - заступник міністра

2 хв читати
"МЗУ" у 2020 році зірвали медичні закупівлі на 1 млрд грн - заступник міністра

Держпідприємство "Медичні закупівлі України" ("МЗУ") у 2020 році зірвало закупівлі препаратів і медвиробів на суму майже 1 млрд грн, повідомила заступник міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова під час прес-брифінгу в Києві у четвер.

"Ми вважаємо відповідальним за колосальні втрати у майже 1 млрд грн керівника ДП "МЗУ" Арсена Жумаділова. Загалом МОЗ визнало роботу "МЗУ" у 2020 році неефективною. Наприкінці 2020 року виявилося, що ДП зірвало закупівлі на 949,7 млн грн із 5,982 млрд грн. Із 483 позицій 108 було закуплено", - сказала Шаталова.

За її словами, підприємство не виконало закупівлі за важливими напрямами, де лікування хворих має бути безперервним, зокрема, з дитячої та дорослої онкології, серцево-судинних захворювань.

"Крім незакуплених позицій, ДП не змогло вчасно здійснити фінансові операції на 163,6 млн грн у напрямі антиретровірусної терапії, 100,5 млн грн у напрямі серцево-судинних захворювань, понад 60 млн грн у напрямі дорослої онкології. Також не оплачені контракти у напрямі дитячої онкології, розсіяного склерозу, ДЦП, ідіопатичної сімейної дистонії. Також були зірвані закупівлі 48 ангіографічних рентгенівських систем більше ніж на 1 млрд грн і 110 автомобілів "екстренки" на суму 191 млн грн", - сказала заступник міністра.

Крім того, за її словами, 2 лютого "МЗУ" поінформувало МОЗ про постачання препарату "Тасигна" за бюджет 2020 року у кількості 419,524 тис. таблеток. 5 лютого МОЗ затвердило розподіл у регіони, тобто вже шість днів ДП "МЗУ" мало розвести препарат у регіони. За інформацією пацієнтських організацій, цей препарат привезли на склади ДП "МЗУ" України ще наприкінці попереднього року.

Заступник міністра зазначила, що службова недбалість ДП "МЗУ" має стати предметом розгляду відповідних держорганів, а також привести до якнайшвидшого призначення наглядової ради цього підприємства для здійснення належного контролю.

Крім цього, Шаталова наголосила, що МОЗ знайшло вирішення ситуації - необхідні кошти для забезпечення українців ліками будуть залучені з рахунків міжнародних закупівельних організацій, які залишилися у результаті економії із бюджетів попередніх років, зокрема 2019 року.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА