07:48 19.09.2020

МОЗ оновив стандарт надання допомоги при Covid-19

2 хв читати
МОЗ оновив стандарт надання допомоги при Covid-19

Міністерство охорони здоров'я України оновило стандарт надання допомоги при Covid-19, який обов'язковий для виконання всіма медпрацівниками, які надають допомогу пацієнтам з коронавірусом, повідомили у відомстві.

"Новий стандарт надання медичної допомоги при коронавірусній хворобі, розроблений із урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я. Тобто, це ті заходи і алгоритми, які покликані поліпшити ситуацію", - повідомив головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Як повідомляється, до особливостей нового стандарту належать:

- Основним методом тестування є полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР). Як попереднє скринінгове обстеження дозволено використовувати тест на визначення антигену SARS-CoV-2. Даний тест показує результат вже за 30 хвилин і не вимагає передачі зразка до високотехнологічної вірусологічної лабораторії, тобто вводиться швидке тестування на визначення антигенів Covid-19.

- Додатковий метод діагностики - тестування ІФА (імуноферментний аналіз) робиться тим, у кого ПЛР негативний, але є клінічні симптоми, а також використовується для скриніногового тестування медиків, педагогів, силовиків.

У МОЗ виділили категорії людей, яким ПЛР потрібно робити обов'язково:

- пацієнтам, які мають клінічні симптоми гострої респіраторної вірусної інфекції та яким не робили скринінговий тест на антиген або такий тест був позитивний;

- пацієнтам з позагоспітальною пневмонією;

- контактним особам, у разі появи симптомів, які не виключають коронавірусної хвороби.

Крім того, за словами Ляшка, стандартом оновлені критерії для госпіталізації хворого з коронавірусом до стаціонарного відділення і завершення амбулаторно-поліклінічного лікування.

"До категорії одужалих будуть відносити людей, у яких відсутні клінічні прояви гострого респіраторного захворювання протягом 3 днів, вважаючи з 10 дня від дати появи симптомів без лабораторного обстеження", - йдеться в повідомленні.

Новою редакцією чітко визначено, коли пацієнт уже є неконтагіозним (не виділяє збудника) і не становить загрози для оточуючих: після 10 днів лікування, при негативному результаті методом ПЛР; при відсутності клінічних проявів гострого респіраторного захворювання протягом 3 днів вважаючи з 10 дня від дати появи симптомів без лабораторного обстеження.

Також визначено особливості завершення самоізоляції осіб, які були в контакті з хворим: контактні особи підлягають самоізоляції на 14 днів від останнього контакту з підтвердженим або ймовірним випадком і завершують самоізоляцію без додаткових лабораторних досліджень; контактні особи можуть припинити самоізоляцію при отриманні негативного результату тестування на SARS-CoV-2 методом ПЛР, відібраного не раніше 8 дня останнього контакту з пацієнтом, хворим на COVID-19.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА