19:41 20.09.2019

МОЗ готове зробити трансплантацію в Україні реальністю

3 хв читати
МОЗ готове зробити трансплантацію в Україні реальністю

Міністерство охорони здоров'я готове зробити трансплантацію в Україні реальністю, розвиток трансплантології є пріоритетом для України, запевнив заступник міністра охорони здоров'я Михайло Загрійчук.

"Трансплантація є пріоритетом для України. У цьому питанні є повна підтримка президента України. Сподіваюся, що нова команда дозволить об'єднати зусилля та зробити трансплантацію в Україні доконаним фактом", - сказав він під час секції "Діагностика смерті мозку" в рамках Конгресу анестезіологів України в Києві в п'ятницю.

Загрійчук наголосив на тому, що проблема розвитку трансплантології в Україні полягає "не в законах, а в тому, що не було достатньо державної політики".

Він також наголосив, що особисто готовий брати участь у здійсненні пересадок від трупних донорів.

"Коли буде перший-другий донор, я там буду", - сказав Загрійчук, який до призначення заступником міністра охорони здоров'я працював хірургом Національного інституту хірургії та трансплантології ім. Шалімова.

У свою чергу завідувач відділенням інтенсивної терапії Київської міської клінічної лікарні швидкої допомоги (ЛШМД) професор Ігор Малиш, зазначив, що протягом року в клініці констатують близько 400 смертей. При цьому, згідно з об'єктивними критеріями, потенційно донорами могли бути 18 осіб.

"У нашій клініці летальність майже 12-16%, майже 400 померлих на рік. Більше половини - це екстрена онкологія, це вікові хворі та цирози з фатальними кровотечами. Лише 18 пацієнтів можуть, імовірно, потенційно стати донорами, але дистанція між потенційними та реальними донорами значна. Тому ми отримуємо в результаті вісім теоретично можливих актуальних донорів. Знову-таки: це теоретичне уявлення, на практиці цифри можуть виявитися меншими", - пояснив він.

Малиш назвав проблемами розвитку трансплантації, зокрема, дефіцит донорів і дефіцит обладнання для діагностики смерті мозку.

"Діагноз "смерть мозку" у нас ставлять не часто і це пов'язано з тим, що ми підсвідомо пов'язуємо смерть мозку з трансплантацією, хоча в усьому світі це не так. Діагноз "смерть мозку" ставиться з інших причин, зокрема і за вимогою страхових компаній.

"Тому потрібно освоїти єдиний підхід: констатація "смерті мозку" здійснюється незалежно від того, чи належить трансплантація", - сказав він.

Малиш також наголосив, що під час коректної постановки діагнозу "смерть мозку" лікарська помилка виключається, а сам діагноз у разі дотримання всіх необхідних критеріїв є "одним із найбільш доведених і найнадійніших із професійної точки зору діагнозів у медицині".

"Під час констатації "смерті мозку" ми маємо дотримуватися прав усіх учасників - донора, реципієнта та членів консиліуму, але пріоритетними є права донора. У нашій клініці, якщо ми бачимо, що пацієнт починає трансформуватися у потенційного донора, ми переміщаємо його в найбільш оснащену палату інтенсивної терапії, щоб не було сумнівів, що цей пацієнт отримав усю необхідну допомогу", - сказав він.

Малиш також зазначив, що "у кожному лікувальному закладі має бути видано наказ, у якому буде встановлено функціональні обов'язки усіх учасників майбутніх подій, а також визначено відповідальну особу".

"Відповідальною особою не може бути черговий лікар інтенсивної терапії зі стажем п'ять років. Відповідальна особа - це або головний лікар, або його заступник, тому що відповідальна особа контролюватиме роботу трансплант-координаторів", - сказав він.

У свою чергу президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров звернув увагу, що в проекті табеля оснащення клінік передбачено наявність у медзакладах хірургічного профілю газоаналізатора, який дасть змогу здійснювати діагностику "смерті мозку".

Він також наголосив, що у разі постановки діагнозу "смерть мозку", який встановлено за допомогою такого обладнання, протягом декількох днів він підтверджується фактичною смертю пацієнта.

Зі свого боку трансплант-координатор Запорізької лікарні швидкої допомоги Ігор Писаренко наголосив на важливості формування листів очікування реєстру реципієнтів.

"Якщо немає листів очікування, то трансплантація в країні не потрібна", - зазначив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вакцин від сказу в Україні достатньо, але можна очікувати зростання захворюваності - Кузін

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА