19:21 15.08.2019

Лікарі та клініки на місцях не готові до впровадження системи трансплантації

3 хв читати
Лікарі та клініки на місцях не готові до впровадження системи трансплантації

Лікарі та клініки, зокрема і районні багатопрофільні, на місцях не готові до впровадження системи трупної трансплантації, вважає голова громадської організації "Національний рух "За трансплантацію" Юрій Андрєєв.

"У багатьох лікарнях, які могли б вилучати органи для трансплантації, відсутнє обладнання для констатації смерті мозку, відсутня координація клінік, які можуть здійснювати пересадку органів. МОЗ нещодавно провів навчання 40 транспланто-координаторів, але вони не можуть працювати, оскільки не створена система", - сказав він на прес-конференції в Києві в четвер.

Андрєєв повідомив, що очолювана ним громадська організація провела опитування близько 200 клінік, в яких, згідно з чинною постановою Кабінету міністрів №695 від 24 квітня 2000 року мають право вилучати органи для проведення трупної трансплантації.

За словами Андрєєва, в значній частині цих клінік відсутнє обладнання для констатації смерті мозку.

"У деяких клініках навіть головні лікарі думають, що констатацію смерті мозку потрібно проводити в морзі і що робити це повинні патологоанатоми. Але навіть там, де таке обладнання є, вилучення органів не проводиться, лікарі не виконують забору органів, зокрема і тому, що немає комунікації цих лікарень з тими клініками, які мають право проводити операції з трансплантації", - сказав він.

Андрєєв вважає, що для запуску трупної трансплантації органів в Україні необхідно розробити держпрограму, в рамках якої закупити за кошти держбюджету обладнання для констатації смерті мозку, а також інше необхідне обладнання.

"Потрібно провести централізовану закупівлю, нехай навіть через ті ж міжнародні організації, щоб клініки для запуску програми трансплантації мали обладнання для констатації смерті мозку, а не закуповували самостійно звичайні медичні меблі", - сказав він.

Андрєєв також висловив надію на швидку презентацію Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ), про тестовий запуск якої в квітні поточного року повідомив МОЗ.

Як повідомлялося, система ЄДІСТ включає стаціонарну і мобільну версії, налічує вісім реєстрів. Дев'ятий реєстр - донорів стовбурових клітин - буде приєднаний до системи пізніше. ЄДІСТ також охоплює всі ключові логістичні процеси щоденної роботи реєстрів - управління даними донорів та пацієнтів, запитами, записами щодо проведених трансплантацій тощо.

Доступ до програми матимуть транспланто-координатори та сімейні лікарі. Реєстри системи будуть взаємодіяти через алгоритми автоматичного пошуку і відповідності пари "донор-реципієнт". При цьому в систему закладено велику базу різних медичних довідників, що дозволить обрати параметри донора і реципієнта напівавтоматично і, відповідно, мінімізувати кількість помилок в особистих картках донорів.

Електронні форми згоди на донорство містять базову інформацію (ПІБ, стать, паспортні дані, ідентифікаційний код, волевиявлення щодо потенційного донорства і список органів), що дозволить пацієнтам самостійно заповнювати форму в онлайн-режимі. Форми згоди на сімейне або перехресне донорство більш деталізовані. У разі нового рішення щодо потенційного донорства, попередню заяву в системі буде автоматично анульовано.

ЄДІСТ - єдиний інформаційний простір для налагодження нової системи трансплантації. До розробки програмного забезпечення інформаційної системи були залучені міжнародні експерти, зокрема розробники з США.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вакцин від сказу в Україні достатньо, але можна очікувати зростання захворюваності - Кузін

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА