13:36 03.04.2019

Гройсман доручив доопрацювати в триденний термін постанову про скасування фінансування первинної медичної допомоги за "червоними" списками

2 хв читати
Гройсман доручив доопрацювати в триденний термін постанову про скасування фінансування первинної медичної допомоги за "червоними" списками

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив Міністерству охорони здоров'я у триденний термін доопрацювати проект постанови, що передбачає скасування з 1 квітня 2019 року фінансування первинної медичної допомоги за так званим "червоним" списком (пацієнтів, які не підписали декларації з лікарем первинної ланки).

Таке доручення В.Гройсман дав під час обговорення проекту постанови на засіданні уряду в середу.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова зазначила, що проект постанови передбачає перенесення скасування оплати за пацієнтів з "червоними" списками, тобто тих, хто не уклав декларацію з 1 липня на 1 квітня поточного року.

"За таких умов створюється ситуація, коли для пацієнтів, які не уклали декларації, кошти для надання первинної медичної допомоги взагалі не будуть передбачені. Це порушення статті 49 Конституції України", - сказала вона.

Л.Денісова зазначила, що моніторинг уповноваженого з прав людини засвідчив "значну кількість людей, які не мали можливості укласти декларації за місцем проживання через відсутність лікаря первинної ланки".

Представник профспілок при цьому зазначив, що "передчасне припинення фінансування за "червоними" списками потенційно створює загрозу погіршення оплати праці медпрацівників, які працюють з такими пацієнтами".

У свою чергу, в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, зазначила, що підготовлений влітку минулого року проект держбюджету на 2019 рік передбачав, що до середини 2019 року декларації з лікарями укладуть 20 млн українців, зокрема, до кінця 2018 року - 10 млн осіб.

"Ми передбачали, що скасовуватимемо оплату за "червоними"списками влітку (2019 року - ІФ). Але декларації з лікарями є вже майже у 27 млн осіб, і ми припустили, що прийшов час перейти на повне фінансування за деклараціями", - сказала вона.

У.Супрун наголосила, що пацієнтам, які наразі не мають декларації, надання допомоги у разі невідкладних станів та в екстреній ситуації триватиме, а ці пацієнти матимуть можливість укласти декларацію в будь-який момент.

"Це прописано дуже чітко. У будь-якій країні і в будь-якій системі охорони здоров'я, де

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА