10:24 10.03.2022

Глава МАГАТЕ летить до Анталії обговорити питання безпеки АЕС України

2 хв читати
Глава МАГАТЕ летить до Анталії обговорити питання безпеки АЕС України

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі має намір у четвер обговорити питання безпеки АЕС та інших ядерних об'єктів України в Туреччині, де на полях Анатолійського дипломатичного форуму планується контакт глави МЗС України Дмитра Кулеби з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим за участю міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу.

"Я на шляху до Анталії, Туреччина, щоб обговорити нагальне питання гарантування безпеки та збереження ядерних об'єктів України", - написав Гроссі в четвер уранці у твіттері з літака.

Глава Держінспекції ядерного регулювання України Олег Коріков 8 березня заявив, що ядерні об'єкти України, як і раніше, перебувають під найвищою загрозою через дії військових Російської Федерації, а говорити про будь-які результати дипломатичних зусиль МАГАТЕ та інших міжнародних організацій щодо поліпшення ситуації не доводиться.

За словами Корікова, поряд із захопленням території зони відчуження та проммайданчика Чорнобильської АЕС, а також проммайданчика Запорізької АЕС, де розташовані сім ядерних установок, артилерійські обстріли Харкова призвели до руйнування обласного онкодиспансеру, на території якого розміщені високоактивні радіаційні джерела, і пошкодження ядерного дослідного комплексу "Джерело нейтронів", завантаженого 37 ядерними тепловидільними елементами.

Україна 9 березня поінформувала Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) про відключення електроенергії на Чорнобильській АЕС, захопленій російськими окупантами. Кулеба зазначив, що резервні дизель-генератори забезпечать харчування станції та її об'єктів протягом 48 годин, після чого "відключиться система охолодження сховища відпрацьованого ядерного палива, що загрожуватиме витоком радіації".

МАГАТЕ, у свою чергу, заявила, що занепокоєна цим фактом, проте поки що не бачить критичної загрози. Організація вважає теплове навантаження басейна витримки відпрацьованого палива та обсяг охолоджувальної води на Чорнобильській АЕС достатніми для ефективного відведення тепла без необхідності електропостачання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА