21:20 22.02.2021

Оновлений уряд Грузії має намір до 2024 року підготувати економіку країни для членства в ЄС

2 хв читати
Оновлений уряд Грузії має намір до 2024 року підготувати економіку країни для членства в ЄС

Головне завдання уряду Грузії на найближчі чотири роки - забезпечити готовність економіки країни подати офіційну заявку на членство до Євросоюзу, йдеться в урядовій програмі на 2021-2024 роки "Для будівництва європейської держави", вотум довіри якої, як і оновленому кабінету міністрів, оголосив у понеділок парламент країни.

Згідно з документом, для виконання до 2024 року цього завдання "економічна політика уряду буде спрямована на створення умов для швидкого виходу з кризи, обумовленого пандемією коронавірусу, відновлення з 2021 року підняття економіки і скорочення бідності в країні".

При цьому наголошується, що пандемія COVID-19, яка поставила економіку Грузії перед новими викликами і проблемами, створила також нові можливості і перспективи.

За попередніми оцінками уряду, економіка Грузії, падіння якої в 2020 році перевищило 6%, почне відновлюватися вже нинішнього року, і відповідно до прогнозу Міжнародного валютного фонду "зростання ВВП країни в 2021 році складе 4,3%, а в наступні три роки динаміку швидкого економічного зростання буде збережено".

На подолання кризи уряду вдалося мобілізувати міжнародну допомогу в розмірі понад $ 2 млрд, що використовується для фінансування скорочених доходів бюджету, а також направляється на антикризові заходи, наголошується в програмі.

У планах уряду - підвищення конкурентоспроможності Грузії в регіоні і світі, зміцнення позиції країни як логістичного хаба, структурне оздоровлення економіки, розвиток бізнесу та інвестиційного середовища, максимальне включення активних у державній власності ресурсів в економічну активність, зокрема, шляхом приватизації держмайна.

"Податкове і митне законодавство Грузії буде приведено у відповідність до законодавства ЄС", - йдеться в програмі, в якій наголошується, що "економічна політика країни, як і раніше, буде грунтуватися на принципах вільного ринку".

Планується також продовження структурної реформи ринку капіталу, в рамках якої в 2021 році буде представлено нову стратегію цього ринку, що передбачає поліпшення правової бази і розвиток ринку цінних паперів.

В оновленому складі уряду Грузії на чолі з новим прем'єр-міністром Іраклієм Гарібашвілі (раніше він обіймав посаду голови Міноборони - ІФ) змінилися тільки два міністри - міністр оборони, посаду якого займе нині чинний заступник голови Міноборони Джуаншер Бурчуладзе, і міністр регіонального розвитку і інфраструктури, яким став колишній перший заступник голови цього відомства Іраклій Карселадзе. Решта міністрів залишилися на своїх місцях.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА