16:24 22.02.2021

У Раді планують заборонити продаж ліків дітям до 14 років

2 хв читати
У Раді  планують заборонити продаж ліків дітям до 14 років

 З огляду на зростання показників дитячих самогубств на початку 2021 року парламентський комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування ініціює підготовку й ухвалення двох законопроектів, які обмежували б продаж лікарських препаратів дітям до 14 років, заявив голова комітету Михайло Радуцький (фракція "Слуга народу").

"Комітет здоров'я нації ініціює два законопроекти. Перший - заборона продажу лікарських засобів особам до 14 років. Другий - запровадження жорсткої адміністративної відповідальності за порушення цієї заборони. Як показали нещодавні випадки з отруєнням школярок препаратом "Дротаверин" у Боярці, аналогічні випадки в інших містах - загроза дуже серйозна і потребує негайного реагування держави", - написав Радуцький у Facebook у понеділок.

За його словами, одним із факторів, який підштовхує дітей до необдуманих і вкрай небезпечних дій, є "деструктивний контент із деяких соцмереж та онлайн-ігор".

"Вважаю, що для захисту життя і здоров’я маленьких громадян потрібен комплексний програмний підхід. Це і роз’яснювальна робота з дітьми, з батьками, соціальна реклама, робота соціальних працівників. Можливо, варто ввести санкції проти інформаційних платформ, які не хочуть або не можуть захищати користувачів від деструктивного контенту", - наголосив нардеп.

Він пояснив, що ініціативи комітету, пов'язані із забороною продажу ліків дітям, містять не тільки заборону, а й норми, які спонукатимуть неухильно дотримуватися цієї заборони.

Так, перший законопроект пропонує внести зміни до статті 21 закону України "Про лікарські засоби". Якщо це станеться, то реалізація лікарських засобів громадянам, які не досягли 14-річного віку, буде заборонена.

У разі виникнення сумніву щодо віку покупця реалізація лікарських засобів здійснюватиметься у разі пред'явленні документа, що посвідчує його вік.

Другий законопроект пропонує викласти у новій редакції статтю 424 Кодексу України про адміністративні правопорушення, встановивши адміністративну відповідальність за продаж (відпуск) в аптечних установах лікарських засобів громадянам, які не досягли 14-річного віку.

Таке порушення передбачатиме покарання для винних осіб у вигляді накладення штрафу від 102 до 425 грн. За повторне порушення - від 425 до 1 190 грн.

"Проблема вимагає якнайшвидшого вирішення. Тому очікую, що наші пропозиції будуть найближчим часом винесені на обговорення та ухвалені", - резюмував Радуцький.

Як повідомлялося раніше, в академічному ліцеї "Гармонія" (Боярка Київської обл.) дві учениці 7-го класу отруїлися медичним препаратом "Дротаверин", внаслідок чого одна дівчинка померла, а друга у важкому стані потрапила до лікарні. Дівчат у несвідомому стані знайшли однокласниці, які забили на сполох.

Медики, які прибули на місце події, констатували смерть 13-річної дівчини, її 12-річну подругу доставили до медичного закладу. Нині життю дівчини нічого не загрожує.

Пізніше аналогічні випадки сталися в Умані та Києві.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА