20:26 15.02.2021

Понад половина американців вважають, що Трампу варто було б оголосити імпічмент

2 хв читати
Понад половина американців вважають, що Трампу варто було б оголосити імпічмент

До 58% опитаних американців вважають, що екс-президенту США Дональду Трампу під час недавніх слухань у Сенаті США мав бути оголошений імпічмент, свідчать результати опитування громадської думки телеканалу ABC і компанії Ipsos.

При цьому до того, як минулого тижня спроба імпічменту Трампу в Сенаті закінчилася невдачею, такої самої точки зору дотримувалися 56% респондентів, нагадує ABC.

Згідно з останнім опитуванням, за обвинувальний вердикт Трампу виступили 86% опитаних демократів, 64% прихильників незалежних політичних сил і лише 14% республіканців.

Водночас, підсумовує телеканал, опитування продемонструвало тверду підтримку Трампа серед республіканців. Так, проти імпічменту та заборони для Трампа знову обиратися на посаду президента виступили 86% респондентів-республіканців, а 83% прихильників Республіканської партії заявили, що сам процес імпічменту не мав і розпочинатися.

Проте, зазначає ABC, 61% всіх опитаних американців вважають, що через дії Трампа процедури імпічменту уникнути було не можна. Зокрема, так думали 92% демократів і 65% прихильників незалежних політиків.

Опитування відбувалося 13-14 лютого, за участю 547 повнолітніх жителів США. Серед опитаних 31% віднесли себе до демократів, 26% - до республіканців і 36% - до "незалежних". Статистична похибка становить 4,8 процентних пункта.

Раніше прихильники оголошення імпічменту екс-президенту США не змогли набрати достатньої кількості голосів під час голосування в сенаті. Всі 50 сенаторів-демократів на голосуванні визнали Трампа винним, з ними погодилися сім колег-республіканців, однак їхніх голосів не вистачило, щоб оголосити імпічмент екс-президенту США, оскільки для цього необхідна підтримка щонайменше двох третин голосуючих.

Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл, незважаючи на те, що проголосував проти оголошення Трампу імпічменту, заявив, що "немає сумнівів у тому, що президент Трамп несе відповідальність з практичної й моральної точки зору за провокування" подій 6 січня.

6 січня прихильники Трампа прорвалися до будівлі Конгресу у Вашингтоні, унаслідок заворушень щонайменше п'ятеро людей загинули. За декілька годин перед цими подіями Трамп звернувся до демонстрантів, які зібралися у Вашингтоні. Він тоді знову заявив, що не визнає поразки на виборах: на його думку, Джо Байден переміг лише завдяки масштабним махінаціям на виборчих дільницях у низці штатів. Також він закликав прихильників не припиняти боротьбу і донести до конгресменів своє обурення. Пізніше демократи у конгресі інтерпретували ці висловлювання як підбурювання до штурму Капітолію. Трамп, зі свого боку, безпосередньо не закликав демонстрантів до насильства, а коли розпочалися заворушення - просив їх розійтися по домівках.

Трамп став першим в історії США президентом, який двічі пройшов через процедуру імпічменту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА