17:50 15.02.2021

Апеляційний суд залишив у силі скасування рішення Харківської міськради про перейменування проспекту Григоренка на честь маршала Жукова

3 хв читати
Апеляційний суд залишив у силі скасування рішення Харківської міськради про перейменування проспекту Григоренка на честь маршала Жукова

Другий апеляційний адміністративний суд не задовольнив скаргу Харківської міськради у справі про перейменування проспекту Петра Григоренка на честь радянського маршала Георгія Жукова.

"Суд постановив: апеляційну скаргу Харківської міської ради залишити без задоволення. Рішення Харківського окружного адміністративного суду від 18.06.2020... залишити без зміни", - йдеться в постанові, оприлюдненій у понеділок.

Головуючий колегії суддів оголосив лише вступну та резолютивну частини документа.

Постанова набирає чинності з моменту ухвалення. Її можна оскаржити шляхом подачі касаційної скарги до Верховного Суду протягом 30 днів після складання повного тексту постанови.

Як повідомлялося, 18 червня 2020 року Харківський окружний адміністративний суд задовольнив позов обласної організації "ВО "Свобода" і визнав протиправним лютневе рішення міськради про перейменування проспекту Григоренка та присвоєння йому імені Жукова.

На рішення суду може бути подано апеляцію.

26 лютого 2020 року Харківська міськрада вдруге проголосувала за перейменування проспекту Петра Григоренка та присвоєння йому імені радянського маршала Георгія Жукова.

"За" проголосували 52 депутати, "проти" - 8.

Обласна організація ВО "Свобода" подала позов з вимогою скасувати це рішення.

Раніше, у травні 2016 року голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін підписав розпорядження "Про перейменування низки об'єктів топоніміки м. Харкова" у рамках закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки". Воно, зокрема, передбачало перейменуванні станції метро "Маршала Жукова" на "Палац спорту", а однойменного проспекту - на проспект Петра Григоренка (радянського генерала, правозахисника, що виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів).

8 травня 2019 року на сайті Харківської міськради було зареєстровано електронну петицію з вимогою повернути проспекту і станції метро ім'я маршала Жукова.

19 червня 2019 року Харківська міська рада повернула проспекту Петра Григоренка ім'я маршала Жукова. На підтримку такого рішення проголосували 59 депутатів, проти - 13.

Того самого дня за пропозицією віце-прем'єра В'ячеслава Кириленка Кабінет Міністрів ініціював перевірку законності рішення Харківської міськради.

20 червня поліція розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

5 вересня Харківський окружний адміністративний суд задовольнив адміністративний позов, поданий депутатом міськради Ігорем Черняком, депутатом облради Дмитром Булахом, депутатом Верховної Ради VIII скликання Андрієм Білецьким, а також Харківською терорганізацією "Блок Петра Порошенка "Солідарність", Харківською облорганізацією "ВО "Свобода" і політичною партією "Демократична сокира", і скасував рішення міськради про повернення проспекту Григоренка імені Жукова.

У мотивувальній частині документа зазначено, що під час ухвалення рішення міськради було порушено процедуру. Зокрема, не було проведено громадське обговорення запропонованого перейменування проспекту. Крім того, міськрада не надала суду доказів того, що проект рішення було оприлюднено не пізніше ніж за 20 днів до проведення сесії, як того вимагає законодавство.

Харківська міськрада подала апеляцію.

8 листопада Другий апеляційний адміністративний суд підтвердив незаконність повернення імені маршала Жукова проспекту Григоренка.

Після цього Харківська міськрада оголосила про проведення у формі електронної консультації громадського обговорення з питання перейменування проспекту.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА