22:17 09.02.2021

США розраховують отримати докладну доповідь ВООЗ щодо джерела COVID-19

3 хв читати
США розраховують отримати докладну доповідь ВООЗ щодо джерела COVID-19

У Вашингтоні чекають повноцінної доповіді ВООЗ з розслідування стосовно джерела поширення коронавірусу COVID-19, і заздалегідь не роблять висновків про дане розслідування.

"Ми розраховуємо отримати доповідь і інформацію з розслідування ВООЗ", - сказав представник держдепу Нед Прайс на брифінгу.

"Вкрай важливо, щоб світ дізнався якомога більше про ранні дні пандемії COVID-19, щоб ми зрозуміли її джерело і могли запобігти біологічним катастрофам у майбутньому", - додав він.

За його словами, станом на сьогодні Пекін не надав "необхідних чітких даних, яких потребує міжнародна спільнота".

"Я не хотів би поки робити остаточних висновків щодо співпраці, яку ВООЗ могла або не могла б отримати від Китаю. (...) Я не хотів би робити остаточних висновків, поки ми не побачимо доповідь", - наголосив Прайс.

У вівторок експерт ВООЗ із зоонозних інфекцій і продовольчої безпеки Петер Бен Ембарек заявив, що в організації вважають вкрай малоймовірним лабораторне походження COVID-19.

"Гіпотеза про те, що всьому виною витік з лабораторії, вкрай малоймовірна. (...) І це не та гіпотеза, яка потребує подальшого вивчення в рамках пошуків джерела походження вірусу", - заявив Ембарек на прес-конференції за підсумками роботи місії в Китаї.

Бен Ембарек наголосив, що абсолютно виключати такий варіант не можна. "Нещасні випадки - це буває час від часу", - сказав фахівець.

Бен Ембарек також не виключив, що вірус за час своєї еволюції переходив з Китаю в інші країни.

"Шлях вірусу від тварини до ринку Хуайнань міг бути дуже заплутаним і міг перетнути кордони", - сказав експерт.

Припущення про те, що вірус міг просочитися з лабораторії, зокрема, озвучували колишній президент США Дональд Трамп і екс-держсекретар Майк Помпео. Трамп заявляв, що витік міг статися через некомпетентність китайських вчених. Про це ж говорив і Помпео, він посилався на дані, які зазначали, що "все почалося поблизу від лабораторії". У Китаї завжди спростовували ці припущення.

Вивченням походження вірусу займалися експерти ВООЗ у Китаї. Вони приступили до роботи 28 січня після того, як відбули обов'язковий для тих, хто приїжджає в КНР двотижневий карантин. Під час роботи вони ознайомилися з обстановкою на низці міських ринків Ухань, відвідали кілька лікарень, центр хвороб тварин і Уханьський інститут вірусології.

Перша спеціальна група ВООЗ побувала в Китаї в лютому 2020 року. Експерти дійшли висновку, що вірус зоонозного походження міг передатися людині від летючих мишей, але загалом вони залишили питання про джерело інфекції відкритим.

Ще одна група фахівців організації повинна була приїхати в Китай у липні і встановити походження коронавірусу. Але з неї в Китай потрапили тільки два експерти. Вони не їздили в Ухань і займалися визначенням "обсягу і сфери охоплення" роботи для наступного, третього етапу місії.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА