17:56 08.02.2021

Суд у справі МН17 зробив перерву до 15 квітня

4 хв читати
Суд у справі МН17 зробив перерву до 15 квітня

Суд у справі про збитий авіалайнер рейсу МН17 "Малайзійських авіаліній" оголосив рішення щодо чергових запитів захисту обвинуваченого росіянина Олега Пулатова й оголосив, що наступне засідання розпочнеться 15 квітня.

"Суд зупиняє оцінку (розслідування - ІФ) у справі проти обвинуваченого Пулатова до 15 квітня 2021 року, 10:00, він також призупиняє до цього самого дня розслідування у справі проти обвинувачених Гіркіна, Дубінського і Харченка", - оголосив головуючий Гендрік Стейнгаус (Hendrik Steenhuis).

Суддя також оголосив рішення, ухвалені на раніше заявлені клопотання захисту Пулатова, єдиного з чотирьох обвинувачених, якого представляють адвокати.

Суд нагадав, що захист просив надати експерту російського виробника системи "Бук" "Алмаз-Антей" можливість відвідати й дослідити уламки збитого МН17. "Також був запит розслідувати всі доступні уламки і фото тих уламків, які не були відновлені. Суд вважає, що в цьому немає необхідності. "Алмаз-Антей" детально доповів про свої висновки щодо зброї, яку було використано, він також відреагував на звіт нідерландського дослідного інституту і Королівської військової академії. Доповідь продемонструвала, що не було, порівняно з іншими дослідженнями, недостатньої інформації", - констатував головуючий.

Він також повідомив, що суд хоче "залишити відкритими можливості для слідчого судді надати можливість для експертів відвідати реконструкцію для належного розуміння звіту".

Щодо відвідування реконструкції збитого МН17, Стейнгаус нагадав, що своїм рішенням від 3 липня 2020 року вже доручив прокурору сприяти такому візиту в Гілзереї. "Також було сказано, що під час відвідування захист може бути з експертом. У грудні 2020 року захист попросив пана Бідемана про таку допомогу, і він погодився, заявивши, що готовий це зробити. Він і пан Керна допоможуть захисту", - сказав він.

З огляду на це, головуючий констатував, що таке рішення було ухвалено досить давно, проте захист тільки нещодавно почав робити відповідні дії. "1 лютого захист говорив про відвідування реконструкції з Бідеманом і дослідження уламків, які не входять до реконструкції, але жодних подальших запитів зроблено не було. Тому суд не має ухвалювати жодних рішень щодо цього", - зазначив Стейнгаус.

Окрім того, суд відхилив клопотання захисту надати фото всіх уламків літака, включаючи ті, що не були транспортовані до Нідерландів і залишилися в Україні. "Суд вважає, що в липні прокурор надав захисту базу даних із сотнями фотографій усіх встановлених уламків. Фото, які були зроблені на місці катастрофи і на яких були зображені загиблі, надано не було, оскільки прокурор не хоче, щоб ці фото поширювалися", - сказав головуючий.

Водночас він доручив слідству перевірити, чи є ще фото, які можна надати захисту Пулатова.

Суд також ухвалив рішення щодо лінгвістичної експертизи перехоплених телефонних розмов. "Що стосується телефонних розмов, про які Пулатов не пам'ятає, суд доручає, щоб Пулатов за 14 днів від сьогодні - найпізніше 22 лютого - поінформував слідчого суддю, в якій із розмов він брав участь, якщо можливо, (встановив - ІФ) п'ять таких розмов. Це потім може бути використано для лінгвістичного дослідження, проведення порівняльного голосового аналізу", - пояснив він.

Стейнгаус також зупинився на рішенні щодо спеціальної інспекції під час відвідування реконструкції збитого літака. "Суд вважає, що таке рішення може бути ухвалено тільки після того, як, ґрунтуючись на інтерв'ю експертів зі слідчим суддею, суд отримає чітке розуміння про різницю в думках про можливе місце запуску. Тільки якщо це буде зрозуміло, суд може ухвалити рішення про спеціальний огляд під час інспекції", - уточнив головуючий.

З огляду на це суд вважає за необхідне підготувати не тільки відвідування реконструкції, а й "ліве крило, лівий мотор, стабілізатор, вертикальну частину і правий горизонтальний хвіст". "Ці частини, як з'ясовується, відіграють роль у дискусії про можливе місце запуску між аерокосмічним центром у Нідерландах і Королівською військовою академією з одного боку та "Алмаз-Антеєм" з іншого. Суд доручає прокуратурі, якщо буде ухвалено рішення про таке відвідування, розпочати організацію заздалегідь уже зараз і поінформувати суд до наступних слухань. Пропонована дата для таких відвідин можлива у період із 17 і 28 травня", - поінформував Стейнгаус.

Суд не задовольнив запиту захисту Пулатова про базу даних радарів. "Це запит, який захист повторює знову навіть після того, як раніше він був відхилений судом... Суд не вважає це корисним завданням: і слідство чітко роз'яснило, що прокуратура кілька разів запитувала українську владу передати всі дані щодо інших систем радарів, і вони отримали відповідь, що всю інформацію було передано. Тому цей запит відхилено", - констатував головуючий.

Суд також відхилив клопотання захисту провести інтерв'ю із сепаратистом на ім'я Леон із незаконного формування в Костянтинівці. "Захист просить заслухати його, щоб показати, що свідок Х не є надійним, стверджуючи, що російські військові були з "Буком" поруч зі Сніжним. Суд вважає, що в справі є детальний звіт, який було зроблено на підставі багатьох даних. Але захист цього звіту навіть не згадав. Запит відхилено", - оголосив Стейнгаус.

Як повідомлялося, суд у справі про збитий МН17 відновив слухання 1 лютого.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА