13:48 05.02.2021

Українці хочуть урегулювання права носіння зброї та почуваються відповідальними для цього - опитування

3 хв читати
Українці хочуть урегулювання права носіння зброї та почуваються відповідальними для цього - опитування

Українці здебільшого вважають себе досить відповідальними для надання їм права носіння короткоствольної зброї, свідчать дані першого всеукраїнського дослідження про запит громадян на право озброєного самозахисту.

Презентуючи результати дослідження у п'ятницю на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна", організатор дослідження, керівний партнер консалтингової компанії PGR Consulting Group Руслан Рохов нагадав, що в Україні досі не ухвалено закон про зброю, і люди, які хотіли б захистити себе, не можуть придбати зброю, оскільки це питання законодавчо не врегульовано.

"В Україні оцінюється (респондентами - ІФ) рівень злочинності, як дуже високий... На запитання про те, чи почуваєтеся ви в безпеці, йдучи додому в темний час доби, 62% відповіли, що "швидше так", 36% відповіли, що "швидше ні"... У маленьких містах і селах люди почуваються в безпеці, у великих містах - ні", - розповіла виконавиця дослідження, заступниця директора дослідницької компанії Info Sapiens Інна Волосевич.

За її словами, згідно з даними опитування, 62% українців вважають, що за безпеку громадян має відповідати поліція, і 34% респондентів зазначили, що люди самі відповідають за власну безпеку.

"Що може сприяти підвищенню рівня безпеки? 38% українців вважають, що це реформа поліції, 21% вважають, що це надання громадянам права законного придбання і носіння короткоствольної зброї для самозахисту", - зазначила Волосевич.

Згідно з результатами опитування, 40% українців вважають, що в разі виникнення загрози життю і здоров'ю необхідно за змогою захищатися самому, 33% вважають, що потрібно сховатися або втекти, викликаючи поліцію.

"Ми запитали українців, чи хотіли б ви легально придбати й мати у володінні короткоствольну вогнепальну зброю для самозахисту, або ж ви довіряєте захист свого життя і майна поліції. Тут думки розділилися: 49% швидше покладаються на поліцію, а 44% хотіли би придбати короткоствольну зброю для самозахисту", - наголосила заступниця керівника дослідницької компанії.

Згідно з даними опитування, 54% українців не знають, що в Україні немає закону про зброю, знають про відсутність законодавчого регулювання володіння зброєю 46% респондентів.

Водночас 61% опитаних вважають, що Верховна Рада повинна ухвалити закон про зброю, 36% із цим не погоджуються. При цьому, відповідаючи на запитання, чи вважаєте себе досить відповідальним, щоб після навчання та іспитів мати у власності короткоствольну зброю для самозахисту, 65% респондентів відповіли ствердно, 33% так не вважають.

"Закон про зброю нам, безумовно, потрібен. Тепер ми маємо зрозуміти, який із двох законопроектів, які перебувають у ВР, має бути взятий за основу, й вийти на фінальну стадію", - сказав голова наглядової ради Всеукраїнської асоціації власників зброї Георгій Учайкін.

Він зазначив, що спочатку асоціація підготувала один проект закону, а надалі його було негативно відкориговано.

За словами Учайкіна, в профільному комітеті ВР є "лобіювання корупційних інтересів, які існують у системі обігу зброї".

"Нам не потрібно після 30 років очікування ухвалювати поганий законопроект", - додав він.

Народний депутат України Андрій Шараскін, у свою чергу, наголосив, що розгляд закону про зброю парламент відкладає, а "поширюється маніпуляція про легалізацію, про неготовність суспільства".

"Наше завдання - показати не лише альтернативний закон, який має бути взятий за основу, а й показати готовність або неготовність суспільства... а Верховна Рада має ... донести цю інформацію до народних депутатів, щоб за основу було прийнято проект закону 4335-1 альтернативний, і на ньому ми можемо доопрацьовувати... Українське суспільство готове й вимагає ухвалення такого закону", - сказав Шараскін.

Всеукраїнське соціологічне дослідження провела компанія Info Sapiens з 1 по 3 лютого методом телефонного інтерв'ю, обсяг вибірки 2012 респондентів, гранична теоретична похибка становить 2,2%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Будинок для ВПО відкрито в одному із сіл Великогаївської громади Тернопільщини

Росіяни обстріляли Запорізьку область, є загиблий - ОВА

Прем'єр Хорватії візьме участь у Саміті миру - Зеленський

Голова УІНП: Меморіалізація російсько-української війни буде складною

Кількість загиблих у Черкаській Лозовій зросла до семи - прокуратура

Понад 400 тис. українців оновили свої дані в застосунку "Резерв+" - Міноборони

Голова УІНП: 24 лютого поки що має залишатися неофіційною датою, що підсвічується державою як День люті

У Кропивницькому районі пролунали вибухи, постраждалих і руйнувань немає - ОВА

Голова УІНП про народні меморіали на майдані Незалежності та біля стіни Свято-Михайлівського монастиря: Потрібно запропонувати якісну альтернативу

Голова УІНП сподівається, що київська влада або якийсь меценат усе-таки створять Музей монументальної пропаганди

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА