16:18 20.01.2021

Конфлікт на Донбасі не є і не стане замороженим - голова ОБСЄ

2 хв читати
Конфлікт на Донбасі не є і не стане замороженим - голова ОБСЄ

Конфлікт на Донбасі не є і не може перетворитися у заморожений, заявила чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде.

"Я категорично проти того, щоб називати конфлікт на Донбасі чи в Криму замороженим... Тому що це означатиме, що ви здалися і не вважаєте можливим його вирішити. І я вважаю, що наразі Донбас точно не є замороженим. Адже Тристороння контактна група або "нормандський формат" досі діють, намагаються знайти його вирішення", - сказала Лінде в інтерв'ю "Європейській правді", оприлюдненому в середу.

Вона нагадала, що на саміті "нормандської четвірки" у Парижі була домовленість про нову зустріч лідерів за низки умов. "Україна виконала всі умови. Росія - на жаль, ще ні. Тепер все залежить від того, як триватимуть переговори, від того, як саме буде домовлено виконувати ці умови", - зазначила Лінде.

За її словами, позитив від переговорів все одно є - це перемир'я, яке триває з 27 липня. "І навіть незважаючи на те, що наразі ми бачимо погіршення ситуації, що тиждень тому загинув український військовослужбовець, ситуація все одно набагато краще, ніж була рік тому! Адже у 2020 році лише за січень і лютий було 34 жертви", - зазначила голова ОБСЄ.

Лінде наголосила, що пріоритет її головування - спробувати розв'язати конфлікт або хоча б зробити крок до його вирішення, не відходячи від принципу всеосяжної безпеки.

"І, звісно, обов'язковим є дотримання принципу цілісності та єдності України, що включає український Крим і Севастополь. Звісно, ми ґрунтуватимемося на досягнутому попередніми головуваннями в ОБСЄ, використовуючи і "нормандський формат", і Тристоронню контактну групу", - резюмувала вона.

На запитання про те, чи варто ОБСЄ стати учасницею "нормандського формату", Лінде зазначила, що ні, оскільки "Нормандія" - це вже усталений формат. "Завжди варто аналізувати, що є ефективним, що працює. А нинішній формат "Нормандії" якраз працює", - наголосила голова ОБСЄ.

"Зате ОБСЄ сконцентрувала зусилля в Тристоронній контактній групі, де наша представниця Гайді Грау робить дуже важливу роботу. І навіть якщо в Україні її критикують, насправді вона робить дуже багато, щоб наблизитися до вирішення конфлікту, і ці зусилля заслуговують на підтримку. Так само, як і робота СММ - найбільшої місії нашої організації", - додала вона.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Наявність військово-облікового документа у чоловіків 18-60 років у пунктах пропуску перевірятимуть із 18 травня - Держприкордонслужба

Кількість постраждалих у Вовчанській громаді після ворожого обстрілу збільшилася до шести осіб

Данія оголосила про новий пакет військової допомоги для України на EUR750 млн

"Інтерпайп" Пінчука передав військовим на харківському та донецькому напрямках FPV-дрони та "мавіки"

Парламентарії України, Литви та Польщі готують спільну декларацію щодо заборони агропродукції РФ і Білорусі в ЄС

СБУ затримала коригувальницю ворожого вогню на Житомирщині

Окупанти обстріляли Вовчанську громаду касетними боєприпасами, постраждали 5 осіб, зокрема начальник міської адміністрації

Зеленський у Харкові відзначив державними нагородами воїнів 92 ОШБр

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, "Фавбет Тек"

Зеленський пропонує Раді денонсувати Угоду про співробітництво в галузі охорони авторського права і суміжних прав

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА