11:30 19.01.2021

КС: Тупицького знову не пускають до приміщення суду

2 хв читати
КС: Тупицького знову не пускають до приміщення суду

Співробітники Управління державної охорони України не впускають голову Конституційного Суду України (КС) Олександра Тупицького до приміщення суду, тоді як функцій голови суду указом президента з нього не знімали, заявляють у КС.

"Сьогодні, 19 січня, працівники Управління державної охорони України без повідомлення про причини вкотре не допускають голову Конституційного Суду України Олександра Тупицького до приміщення суду та робочого кабінету", - йдеться в повідомленні відділу комунікації Конституційного Суду і правового моніторингу, розміщеному на сайті КС у вівторок.

У повідомленні наголошується: "За словами Олександра Тупицького, вказане є черговою спробою протиправного втручання у діяльність голови Конституційного Суду України, перешкоджанням виконанню ним своїх службових обов’язків, спрямованим на блокування роботи Конституційного Суду України в цілому".

При цьому у КС звертають увагу, що указом президента України Тупицького відсторонено від посади судді Конституційного Суду, а адміністративні функції як голови суду він має виконувати, оскільки на це його уповноважили судді КС.

"Нездійснення адміністративних функцій голови суду призведе до дестабілізації роботи всієї інституції", - наголошують у КС.

Як повідомлялося, 27 жовтня 2020 року КС визнав неконституційною низку положень закону "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Це рішення викликало критику з боку міжнародних партнерів і кредиторів України.

Верховна Рада у відповідь створила робочу групу щодо виходу з конституційної кризи, підготувала і підтримала законопроекти №4470, що відновлює повноцінну роботу НАЗК, і №4471, що уточнює повноваження НАЗК щодо суддів, суддів КС, спрямовані на забезпечення дотримання гарантій їх незалежності під час адміністративного провадження.

Голову КС Тупицького було викликано повісткою на 28 грудня до Офісу генпрокурора для допиту в кримінальному провадженні №12013110060002990 про злочинну організацію колишнього голови Господарського суду Віктора Татькова і його заступника Артура Ємельянова, зареєстрованому в 2013 році, слідство у якому наразі здійснює Управління ДБР у справах Майдану.

29 грудня президент України Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького з посади судді КС терміном на два місяці. У КС у відповідь заявили, що таке рішення ухвалюється на спеціальному пленарному засіданні КС, Зеленський своїм указом вийшов за межі своїх конституційних повноважень, а положення КПК України, на які посилається указ президента, не поширюються на суддів КС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти атакували вночі 4 ТЕС в Україні, є постраждалі - ДТЕК

Окупанти обстріляли за добу 14 населених пунктів у Херсонській області, 1 житель загинув, 8 поранено - обладміністрація

В Україні атаковано об'єкти газової інфраструктури, споживачі та клієнти не постраждають - "Нафтогаз"

Знищено російську РЛС "Подльот" - ГУР

Війська РФ атакували у Львівській області об'єкти критичної інфраструктури, жертв немає - Козицький

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА