18:20 16.01.2021

Українська контррозвідка за всіх керівників повідомляла про загрози з боку РФ – міністр Лапутіна

2 хв читати
Українська контррозвідка за всіх керівників повідомляла про загрози з боку РФ – міністр Лапутіна

Українська контррозвідка за всіх керівників повідомляла про загрози з боку Росії, заявила міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна.

"Була спроба відділення Криму, "мішковщини" тощо. Але потім, коли бліцкриг знову ж таки не вдався, Росія почала застосовувати різні, як зараз кажуть, гібридні методи. Це знищення фінансових ресурсів Криму, проводилися операції з виведення, зокрема, через фальшиві авізо, всіх активів кримських підприємств в Росії. Крім цього, відбувався спільний на пострадянському просторі процес криміналізації бізнесу, зв'язків криміналу з місцевою владою. Росія використовувала це для того, щоб інфільтрувати туди підконтрольних, зокрема кримінальних елементів і бойовиків, щоб дестабілізувати внутрішні кримські процеси", – розповіла Лапутіна в інтерв'ю "Радіо Свобода" в суботу, коментуючи ситуацію в 90-ті роки.

За її словами, Служба безпеки тоді зрозуміла, що це системна операція російських спецслужб проти України.

У зв'язку з чим в СБУ було створено оперативно-слідчу групу, яка протягом довгого часу здійснювала заходи щодо припинення дій проти суверенітету України.

"Українська контррозвідка за часів всіх керівників писала аналітичні документи, які ґрунтувалися на певних оперативних даних та аналітичній інформації про загрози. І один з них, а це, приблизно, 2008-2009-ті роки, про те, що відбувається в Криму. І першим висновком нашої роботи оперативної та аналітичної було те, що існує реальна загроза відокремлення Криму. На жаль, сталося так, що була зміна влади на проросійський курс, і ніхто не звернув на це уваги. І ми навіть розробляли пропозиції, яким чином нейтралізувати ці дії російських спецслужб. Багато що стосувалося не тільки фізичного впливу, а й впливу на ментальність", – додала вона.

Водночас Лапутіна поскаржилася, що тоді її групу розформували.

Лапутіна почала службу в лавах СБУ в 1992 році. Працювала в Антитерористичному центрі СБУ "Альфа". У 2010-2012 роках - заступник начальника Центру спеціальних операцій "А" СБУ.

18 грудня 2020 року була призначена міністром у справах ветеранів.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Блінкен: Майбутня двостороння угода у сфері безпеки з Україною передбачає підтримку оборони та безпеки за низкою найважливіших напрямів

У ХАРКОВІ ЧУТИ ВИБУХИ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Блінкен: Мобілізація дасть змогу Україні зміцнити оборону і дасть відпочинок воїнам, які понад два роки на фронті

Помічник держсекретаря США не виключив призупинення фінансової допомоги Грузії

Страхування від воєнних ризиків пропонують до 50 страхових компаній України

Кількість постраждалих у Харкові зросла до 20 людей, серед них 3 дітей

Генштаб ЗС України: Ситуація на фронті залишається складною, армія РФ активізувалася на краматорському напрямку, зберігаючи тиск на покровському

Блінкен: Найближчі тижні й місяці потребуватимуть багато чого від українців, але я приїхав в Україну з посланням, що ви не самі

Нам потрібне помітне прискорення постачання - Зеленський про постачання іноземної військової допомоги

Ситуація на Харківщині контрольована

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА