20:51 10.12.2020

Єврорада прийняла політичне рішення щодо продовження економічних санкцій проти РФ

2 хв читати
Єврорада прийняла політичне рішення щодо продовження економічних санкцій проти РФ

Глави держав і урядів країн ЄС на своєму саміті в Брюсселі в четвер дали політичну згоду на продовження економічних санкцій відносно РФ у зв'язку з українською ситуацією, повідомив прес-секретар голови Євроради Баренд Лейтс.

"Є угода щодо продовження санкцій проти Росії", - написав він у Twitter.

Економічні санкції ЄС проти Росії продовжуються на кожні півроку після політичних рішень самітів Євросоюзу на основі оцінки ходу виконання Мінських домовленостей з врегулювання конфлікту на сході України за повідомленнями країн-учасниць "нормандського формату" - Німеччини і Франції.

Постанову, що має юридичну силу, повинна буде в подальшому прийняти Рада ЄС, і після опублікування законодавчого акту в "Офіційному журналі" Євросоюзу продовження обмежувальних заходів почне діяти. Очікується, що ця процедура здійсниться наступного тижня.

Економічні санкції були спочатку введені 31 липня 2014 року терміном на рік у відповідь на "дії Росії, які дестабілізують ситуацію в Україні". Потім ці заходи були посилені в вересні 2014 року.

На засіданні 19 березня 2015 року Європейський рада прийняла рішення поєднати терміни дії економічних санкцій з повною реалізацією Мінських домовленостей, яка, як було передбачено на той час, мала здійснитися до 31 грудня 2015 року. З урахуванням того, що ці плани не збулися, Рада ЄС продовжила економічні санкції до 31 липня 2016 року. З липня 2016 року ці обмежувальні заходи продовжувалися кожні шість місяців.

Перед кожним черговим продовженням економічних санкцій на самітах ЄС заслуховується повідомлення країн-учасниць "нормандського формату" Німеччини і Франції про стан виконання Мінських домовленостей.

Економічні санкції включають: обмеження доступу на первинний і вторинний ринок капіталу ЄС для п'яти російських фінансових установ з мажоритарною часткою держави в статутному капіталі та їх дочірніх підрозділів, в яких ці організації мають мажоритарну частку і які засновані за межами ЄС, а також для трьох великих російських енергетичних компаній і трьох оборонних компаній; експортну і імпортну заборону на торгівлю зброєю; введення заборони на експорт до Росії товарів подвійного призначення для військових потреб або для російської армії; обмеження доступу Росії до окремих, що мають стратегічне значення технологій та послуг, які можуть використовуватися для розробки і видобутку нафти.

Крім економічних санкцій, щодо Росії діють інші обмежувальні заходи ЄС як реакція на ситуацію в Україні: індивідуальні заходи і заходи в зв'язку з незаконною анексією Криму і Севастополя.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА