10:13 10.12.2020

Російський суд в окупованому Криму заочно засудив Іслямова до 19 років суворого режиму

2 хв читати
Російський суд в окупованому Криму заочно засудив Іслямова до 19 років суворого режиму

Так званий Верховний суд Криму в четвер засудив до 19 років колонії суворого режиму бізнесмена Ленура Іслямова, якого обвинувачували в організації підривання опор ЛЕП на півдні України, що призвело до знеструмлення Кримського півострова в 2015 році.

Вирок ухвалено заочно, оскільки Іслямов останніми роками живе в Україні, перебуває в розшуку в РФ.

"Остаточно призначити Іслямову покарання у вигляді 19 років позбавлення волі з позбавленням права займатися діяльністю, пов'язаною з виступом у ЗМІ, терміном два роки і обмеженням волі терміном один рік", - оголосила рішення суддя.

Іслямова звинувачували за трьома статтями КК РФ: п. "а, б" ч. 2 ст. 281 (диверсія, вчинена організованою групою, що спричинила тяжкі наслідки), ч. 1 ст. 208 (організація незаконного збройного формування) і ч. 2 ст. 280.1 (публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності з використанням ЗМІ або інформаційно-телекомунікаційних мереж, зокрема в інтернеті).

Дебати у справі завершилися тиждень тому: прокурор просив 19 років колонії суворого режиму, захист вимагав ухвалити виправдувальний вирок і просив суд відмовити в задоволенні заявлених цивільних позовів на загальну суму понад 1 млрд рублів.

Адвокат Іслямова Микола Полозов вважає справу політично мотивованою. "Сторона захисту вказала в дебатах на недоведеність обвинувачення ні у вчиненні диверсії, ні у створенні батальйону, ні в публічних закликах", - заявляв юрист.

Іслямов - власник кримськотатарського телеканалу ATR, колишній віце-прем'єр Криму, екс-власник кредитної організації (у Росії йому належав Джаст-банк, у фінустанови восени 2015 року відкликали ліцензію).

Російські слідчі називали Іслямова одним з організаторів продовольчої блокади Криму: активісти створеної ним організації "Аскер" (у перекладі з тюркської - "воїн/солдат", "військо/армія") у вересні 2015 року перекрили для фур із продуктами дороги на півдні України, що ведуть на Кримський півострів; і причетним до енергоблокади Криму: в листопаді 2015 року на Херсонщині було підірвано опори двох ЛЕП, якими тоді надходила електрика на півострів. Крим до кінця травня 2016 року прожив у режимі НС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА