07:36 10.12.2020

COVID-19, бюджет союзу, захист клімату будуть головними пунктами саміту ЄС - глава Євроради

2 хв читати
COVID-19, бюджет союзу, захист клімату будуть головними пунктами саміту ЄС - глава Євроради

Глава Євроради Шарль Мішель у листі-запрошенні європейським лідерам на саміт ЄС 10-11 грудня на перше місце в майбутньому порядку висунув боротьбу проти пандемії COVID-19.

"З пандемії COVID-19, ми вітаємо позитивні зміни щодо вакцин. Однак це не означає, що пандемія закінчилася. Тепер ми можемо активізувати нашу підготовку до розгортання та розповсюдження вакцин. Ми повинні продовжувати наші зусилля з координації тестування і скасування обмежень, зокрема на поїздки, коли це дозволяє епідеміологічна ситуація", - написав Мішель у листі, опублікованому в середу на сайті Європейської ради.

Він також висловив упевненість, що глави держав і урядів-країн ЄС зможуть цього разу домовитися з пакета семирічного бюджету ЄС і фонду відновлення економіки після пандемії.

Голова Євроради повідомив, що денне засідання лідерів ЄС у четвер буде присвячено кліматичним змінам. "Ми досягли домовленості про підвищення цільового показника скорочення викидів (парникових газів), як мінімум, на 55% до 2030 року. Робота над оптимальним способом досягнення цієї амбітної мети триває повним ходом. Це було б великим досягненням і зміцнило б наші претензії на провідну роль у боротьбі зі зміною клімату", - зазначив Мішель.

Робоча вечеря, продовжив він, буде присвячена міжнародному порядку.

"Після виборів наші відносини з США увійдуть до нової фази, і ми повинні закласти основу для міцного і рівноправного партнерства", - наголосив глава Євроради.

Він також нагадав, що згідно з жовтневою домовленістю європейських лідерів, вони повернуться до обговорення відносин з Туреччиною.

На другий день зустрічі, 11 грудня, буде обговорюватися "південне сусідство" Європейського союзу. "Це ключовий регіон для наших стратегічних інтересів, і ми повинні вивчити, як його відродити і надати йому новий вимір", - пояснив Мішель.

Потім учасники саміту обговорюватимуть питання безпеки. За словами глави Євроради, терористичні напади останніх декількох тижнів тільки зміцнили рішучість держав-членів ЄС спільно боротися з тероризмом, радикалізацією і насильницьким екстремізмом.

Зустріч, повідомив Мішель, завершиться самітом єврозони за участю голів Європейського центрального банку і Єврогрупи. "Це надасть нам можливості обговорити економічну ситуацію і дати подальші рекомендації щодо банківського союзу та союзу ринків капіталу", - написав він.

Голова Європейської ради в своєму листі лідерам ЄС в останню чергу згадав відносини з Великою Британією, переговори про які тривають. "Немає наміру планувати дискусію з цього питання. Голова (Євро) комісії проінформує нас про стан справ", - пояснив Мішель.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА