21:03 08.12.2020

Прокуратура вимагає засудити екс-президента Франції Саркозі до 4 років ув'язнення, 2 з них умовно

2 хв читати
Прокуратура вимагає засудити екс-президента Франції Саркозі до 4 років ув'язнення, 2 з них умовно

Після рішучих спростувань колишнім президентом Франції Ніколя Саркозі в паризькому суді своєї провини у справі про корупцію та торгівлю впливом, фінансова прокуратура зажадала для нього чотири роки в'язниці, з яких два роки умовно, повідомив телеканал BFMTV у вівторок.

"Як і у всіх людей в нашій країні, у колишнього глави держави є права, які слід поважати, але він також (...) зобов'язаний сам поважати закон, тому що саме в цьому і є "правова держава", - наводить ЗМІ слова голови Національної фінансової прокуратури Жан-Франсуа Бонера.

Цю вимогу прокуратури висунуто після декількох днів дебатів у ході процесу про корупцію та торгівлю впливом проти колишнього глави держави, його адвоката і колишнього високопоставленого судді.

Ці обвинувачення виникли з іншої, тривалої роками судової справи стосовно колишнього президента в зв'язку з підозрами про фінансування Лівією його президентської кампанії 2007 року.

У межах тієї справи у вересні 2013 року судова влада розпорядилися щодо прослуховування телефонних переговорів Саркозі і на початку 2014 року виявила, що він використовує секретну лінію під псевдонімом Поль Бісмут для зв'язку зі своїм адвокатом і другом Тьєрі Ерзогом.

На думку сторони обвинувачення, деякі з їхніх розмов свідчили про корупцію, тому що Саркозі за допомогою свого адвоката нібито мав намір сприяти в отриманні бажаної посади в Монако колишньому прокурору при касаційному суді Жильберу Азиберу, якої той, втім, так і не домігся. Обвинувачення також передбачає, що екс-президент міг у свою чергу просити Азибера про допомогу у винесенні сприятливого для нього вердикту.

У цій справі обвинувачувалися всі троє. Всі троє провину заперечували. За статтями, які закидають колишньому президенту, йому може загрожувати до 10 років в'язниці і до 1 млн євро штрафу.

Французькі ЗМІ зазначають, що це перший у післявоєнній історії Франції суд, коли колишній президент постав на процесі особисто. До Саркозі в 2011 році судили ще одного колишнього президента - Жака Ширака за фіктивні посади в паризькій мерії під час перебування Ширака мером французької столиці. Але через стан здоров'я він ніколи не з'являвся на лаві підсудних.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА