09:50 25.11.2020

У Києві відкрилася фотовиставка про історію життя німкені, яка переїхала в Україну після Першої світової та загинула в радянському таборі

2 хв читати

Фотовиставка "Біль нащадків", присвячена історії життя німкені Магди Хоманн, яка вирушила слідом за коханим в Україну після Першої світової війни та загинула в ГУЛАГу, відкрилася в Києві.

"Ми цим проектом хотіли передати справжню картину життя, і мовою чорно-білої та кольорової фотографії - справжню картину кохання, справжню картину страждання жінки Магди Хоманн, яка закохалася в колишнього військовополоненого Першої світової війни українця Олексія Кучинського. Але за це її сім'я відреклася від неї, і без жодного документа молода фрау залишає Німеччину, вирушаючи з коханим в Україну", - розповіла керівник громадського об'єднання "Лейпцігський дім" Лариса Комарова на презентації виставки в Києві у вівторок.

За її словами, Хоманн довелося стикнутися в Україні з такими випробуваннями, як Голодомор, смерть чоловіка навесні 1934 року, сталінські репресії 1937-1938 рр., Друга світова війна, наступ Німеччини на Україну, участь у війні її синів проти її братів і племінників.

"Усе це реальні факти життя німкені Магди Хоманн, якій так і не вдалося уникнути жахів сталінського ГУЛАГу, і в 1944 році її заарештували через національну приналежність із клеймом "ворог народу", - розповіла Комарова.

Вона зазначила, що Хоманн загинула в ГУЛАГу, а її сини повернулися з війни живими.

"Він (Сергій Сай-Боднар, правнук Магди Хоманн - ІФ) відкрив правду про свій рід, і через важку трагічну долю своєї німецької прабабусі, яка волею долі опинилася в Україні, він показав долю кожної української жінки, селянина, який пройшов через колективізацію, Голодомор, Другу світову війну, репресії, депортації. Тому ми були одержимі реалізацією цього проекту, щоб засвідчити цю історію про справжнє життя у важкі роки", - сказала заступник голови Ради німців України, керівник Центру німецької культури "Відерштраль" Людмила Коваленко-Шнайдер.

Історично-документальну фотовиставку "Біль нащадків" організував Центр німецької культури "Відерштраль" спільно з громадською організацією "Лейпцігський дім" за інформаційної підтримки українського національного інформаційного агентства "Укрінформ", в приміщенні якого вона відбувається.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На південному напрямку ППО знищила три керовані авіаракети Х-59 та п'ять дронів

Окупанти продовжують активні штурмові дії на покровському та придніпровському напрямках

Генштаб: ЗС України посилюють оборону прикордонних районів на харківському напрямку, росіяни втратили тут 133 одиниці особового складу

У Херсоні через ворожі обстріли призупинить роботу Гумштаб і Пункт незламності

ВИБУХИ В ХАРКОВІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У Вовчанську окупанти розстріляли людину з інвалідністю, розпочато розслідування

У Херсонській області внаслідок російської атаки постраждав голова однієї з місцевих адміністрацій

У Харкові вже троє загиблих і 28 постраждалих

У Вовчанську внаслідок ворожих обстрілів одна людина загинула та одна поранена

Зеленський закликав владу забезпечити повне інформування населення про відключення електрики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА