17:42 23.11.2020

Нардепи оскаржують у КС положення постанови Кабміну про карантин вихідного дня

2 хв читати
Нардепи оскаржують у КС положення постанови Кабміну про карантин вихідного дня

До Конституційного суду України надійшло подання 48 народних депутатів, у якому оскаржено деякі положення постанови Кабінету Міністрів України, згідно з якою впроваджено так званий карантин вихідного дня, що передбачає низку обмежень для діяльності суб'єктів господарювання в суботу та неділю.

"До Конституційного суду України 23 листопада надійшло конституційне подання 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень підпункту 17 пункту 10, пункту 15 постанови Кабінету Міністрів України "Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" від 22 липня 2020 року № 641 зі змінами", - повідомляє в понеділок прес-служба КС України.

Згідно з інформацією, автори клопотання вважають, що окремі положення зазначеної постанови не відповідають низці норм Основного закону України, а також зазначають, що порушені в конституційному поданні питання мають особливе суспільне та економічне значення, оскільки стосуються, зокрема, й життя та здоров'я громадян.

Наразі конституційне подання перебуває на розгляді суду.

Як повідомила заступник глави комітету Верховної Ради з питань правової політики Ольга Совгиря (фракція "Слуга народу"), нардепи оскаржать лише окремі положення Кабміну про карантин вихідного дня. Також оскаржено положення постанови, яке передбачає заборону проведення закладами охорони здоров'я планових заходів із госпіталізації, окрім тих, які передбачені в цій постанові.

"У конституційному поданні стверджується, що запровадженими обмеженнями порушено рівність конституційних прав і свобод громадян унаслідок заборони працювати одним громадянам, тоді як інші громадяни працюють. На думку авторів подання, оскаржені в поданні заборони є безумовними, а їх фактична реалізація призводить до істотних (понад 50%) втрат доходу (заробітку) в суб’єктів господарювання, які працюють у різних економічних сферах", - написала Совгиря на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

У свою чергу, додала вона, обмеження на здійснення планових заходів госпіталізації передбачає вибірковий підхід до надання медичної допомоги всупереч положенням статті 49 Конституції України.

Окрім цього, зазначається, що оскаржені обмеження запроваджено без упровадження на території України воєнного або надзвичайного стану, що є передумовою для обмеження низки конституційних прав згідно зі статтею 64 Конституції України.

"Звертаємо увагу, що предметом оскарження в цьому поданні не є запровадження карантинних обмежень загалом. Наразі суд вирішує питання про відкриття конституційного провадження", - підсумувала Совгиря.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

Держдеп заявив про намір скористатися правом конфіскувати російські активи у США

ВИБУХ В ОДЕСІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА