12:12 29.10.2020

Кулеба: Відвід судді у справі про "скіфське золото" - дуже важливе досягнення України

2 хв читати
Кулеба: Відвід судді у справі про "скіфське золото" - дуже важливе досягнення України

Те, що Україна домоглася відводу судді у справі про "скіфське золото" з експозиції музею у тимчасово окупованому Криму, є дуже важливим досягненням, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Дуже довго Україна боролася за відвід голландського судді, щодо якого є серйозні причини підозрювати його в упередженості в цій справі. Хоча може здатися, що це один з чергових, звичайних процесуальних кроків у справі. Але те, що вчора цього суддю відвели, є дуже важливим досягненням", - сказав Кулеба на онлайн-брифінгу в четвер.

За словами міністра, суд ще не встановив, коли відбудеться нове засідання у цій справі, але МЗС продовжить працювати над тим, щоб справа просувалася вперед якомога швидше.

Як повідомлялося, виставка "Крим. Золотий острів у Чорному морі", що представляє колекцію скіфських золотих прикрас, було сформовано в музеї Алларда Пірсона з колекцій п'яти музеїв, один із яких розташований у Києві, чотири - в Криму. Оскільки Нідерланди не визнали російської анексії Криму, що відбулася вже після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію - 565 музейних предметів загальною страховою вартістю 10 млн євро.

На частину колекції, що належить кримським музеям, після окупації заявила свої права Російська Федерація. Україна, у свою чергу, заявляє, що "експонати не можуть бути повернуті на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх треба передати безпосередньо державі Україна".

У грудні 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердама визнав права України на колекцію і постановив передати її до Києва. У березні 2019 року розпочався новий виток справи - в Апеляційному суді Амстердама.

16 липня 2019 року Апеляційний суд ухвалив попереднє рішення і направив Україні та музеям Криму запит на додаткову інформацію щодо спору.

У позові кримських музеїв до голландського музею Алларда Пірсона містилася вимога повернути колекцію з Нідерландів до Криму.

28 жовтня 2020 року Апеляційний суд Амстердама задовольнив позов України про відвід одного із суддів у справі про приналежність "скіфського золота".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДБР затримало прикордонника, який застрелив цивільного, що намагався незаконно перетнути кордон

Ворог розширив зону активних бойових дій майже на 70 км - Сирський

Ситуація у Вовчанську контрольована, тривають заходи з посилення оборонних позицій - Генштаб ЗСУ

Вихідні в Україні будуть теплими, на заході країни та на Лівобережжі короткочасні дощі й грози

Уперше за два роки війни ЗСУ вистачає артилерійських снарядів - Зеленський

Зеленський: Партнери не підштовхують нас до переговорів з РФ

Зеленський заявив, що використання Україною західної зброї на території РФ стало б захистом, а не наступом

Уламки російського дрона пошкодили один з енергооб'єктів на Вінниччині - Міненерго

РФ атакує Харківщину, користуючись забороною Україні використовувати західну зброю для ударів по російській території - ISW

Зеленський про тривалість війни: На сьогодні ґрунт має бути для того, щоб Путін так само шукав вихід із ситуації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА