16:42 09.10.2020

У ЦВК розповіли про особливості охорони приміщень виборчкомів на виборах-2020

2 хв читати
У ЦВК розповіли про особливості охорони приміщень виборчкомів на виборах-2020

Центральна виборча комісія 8 жовтня затвердила роз'яснення щодо застосування окремих положень Виборчого кодексу України стосовно забезпечення здійснення охорони приміщень виборчих комісій органами Національної поліції України під час місцевих виборів.

Відповідний документ розміщено на сайті ЦВК.

У додатку до постанови зазначено, що органи Нацполіції зобов'язані не пізніше ніж за вісім днів до дня виборів забезпечити цілодобову охорону приміщень виборчих комісій, а також у разі потреби, за зверненням Центрвиборчкому, - органи ведення Державного реєстру виборців.

Водночас органи Нацполіції за зверненням територіальної виборчої комісії (ТВК) зобов'язані забезпечити цілодобову охорону приміщення відповідного виборчкому, а також у разі потреби, за зверненням ЦВК, - органи ведення Держреєстру виборців (регіональних, територіальних представництв Центрвиборчкому).

У ЦВК звернули увагу на те, що під час організації підготовки та проведення місцевих виборів забезпеченню не пізніше ніж за вісім днів до дня виборів органами Нацполіції цілодобової охорони приміщень виборчкомів має передувати відповідне звернення таких комісій.

Виборчий кодекс також містить низку спеціальних положень, які визначають випадки обов'язкового залучення поліцейських до охорони приміщень виборчкомів і реалізації окремих виборчих процедур, терміни яких чітко регламентує кодекс.

Так, територіальна, дільнична виборча комісія (ДВК) забезпечує збереження і охорону отриманих виборчих бюлетенів. Вони зберігаються в приміщенні виборчкому в закритому сейфі, який опечатується стрічкою з проставлянням на ній підписів усіх присутніх на засіданні комісії та печатки комісії. Сейф (металева шафа або окрема кімната) постійно (до передання бюлетенів ДВК або до дня голосування) перебуває під охороною поліцейських, а в разі потреби, за зверненням ТВК, - співробітників Служби безпеки України.

До дня голосування на місцевих виборах співробітники органів Нацполіції обов'язково здійснюють охорону приміщень:

- територіальних виборчих комісій - з моменту отримання зазначеними виборчкомами виборчих бюлетенів і до передання всіх бюлетенів відповідним територіальним або дільничним виборчим комісіям, а в разі неможливості такого передання - до їх погашення у встановленому Кодексом порядку;

- дільничних виборчих комісій - з моменту отримання виборчих бюлетенів від відповідної територіальної виборчої комісії до дня голосування на місцевих виборах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни намагатимуться просунутися далі й створити буферну зону вздовж українського кордону, більше допомоги Україні на підході - глава Пентагону

ВР рекомендують ухвалити в цілому законопроєкт, який регулює діяльність держорганів щодо пошуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

До суду скеровано обвинувачення проти ексмера Куп'янська, який здав місто в перші дні повномасштабного вторгнення РФ

Прокурор МКС запитує ордери на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю, міністра оборони та лідерів ХАМАСу щодо ситуації в Палестині - сайт суду

Із 18 липня повістки почнуть розсилати поштою - постанова Кабміну

Будинок для ВПО відкрито в одному із сіл Великогаївської громади Тернопільщини

Росіяни обстріляли Запорізьку область, є загиблий - ОВА

Прем'єр Хорватії візьме участь у Саміті миру - Зеленський

Голова УІНП: Меморіалізація російсько-української війни буде складною

Кількість загиблих у Черкаській Лозовій зросла до семи - прокуратура

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА