17:32 02.10.2020

ЄС затвердив санкції проти Білорусі

2 хв читати
ЄС затвердив санкції проти Білорусі

Рада ЄС затвердила у п'ятницю за письмовою процедурою додаткові індивідуальні санкції стосовно білоруських офіційних осіб.

До санкційного списку внесно 40 осіб, яких у Євросоюзі вважають причетними до фальсифікації підсумків президентських виборів 9 серпня і насильства проти маніфестантів під час мирних протестів.

У додатку до опублікованої в "Офіційному журналі" Євросоюзу постанови Ради ЄС числяться, зокрема, заступник глави МВС Білорусі та командувач внутрішніх військ Юрій Назаренко, глава МВС Білорусі Юрій Караєв, заступник міністра внутрішніх справ і начальник міліції громадської безпеки Олександр Барсуков, заступник командувача внутрішніх військ МВС Хазалбек Атабеков, командир мінського "ОМОНу" Дмитро Балаба.

До санкційного списку потрапили також начальник ГУВС Мінміськвиконкому Іван Кубраков, заступник голови Центральної виборчої комісії Вадим Іпатов, секретар комісії Олена Дмухайло та член комісії Лідія Єрмошина.

Ці санкції набувають чинності з моменту публікації постанови в "Офіційному журналі" ЄС.

Наразі президента Білорусі Олександра Лукашенка, якого ЄС, США не визнають законно обраним, до санкційного списку вирішили не вносити.

Напередодні глави держав і урядів країн ЄС погодили на саміті Євросоюзу у Брюсселі єдину позицію щодо впровадження санкцій проти білоруських чиновників і силовиків. Питання про санкції стосовно Білорусі було порушено ще в серпні, але його до засідання Європейської ради 1 жовтня не вдавалося вирішити, оскільки обмежувальні заходи проти третіх країн упроваджуються лише одноголосним голосуванням держав-членів Союзу, тоді як Кіпр висував умовою своєї згоди додаткові санкції проти Туреччини за бурові роботи в його виключній економічній зоні.

У п'ятницю вранці відбулася письмова процедура затвердження постанови Ради ЄС, усі 27 країн Союзу дали свою згоду.

Ці обмежувальні заходи впроваджують заборону на в'їзд до Євросоюзу і заморожування банківських активів.

"ЄС продовжить уважно стежити за розвитком подій у Білорусі. Список осіб, підданих санкціям, постійно переглядатиметься, і ЄС готовий упровадити додаткові обмежувальні заходи, якщо ситуація не покращиться", - заявив у п'ятницю високий представник Євросоюзу у закордонних справах.

У Білорусі вже півтора місяця тривають акції протесту проти підсумків виборів президента, які відбулися 9 серпня. Переможцем оголошено Олександра Лукашенка, котрий обіймає цю посаду з 1994 року. Опозиція не визнала оголошені владою підсумки виборів, вважає їх сфальсифікованими.

23 вересня в Мінську відбулася інавгурація Лукашенка. Незабаром після цієї церемонії низка країн заявили про невизнання його законним президентом Білорусі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА