15:47 30.09.2020

Україна вимагатиме від Ірану пояснень, чому було збито літак "МАУ" і хто несе відповідальність за це - МЗС

3 хв читати
Україна вимагатиме від Ірану пояснень, чому було збито літак "МАУ" і хто несе відповідальність за це - МЗС

Україна під час другого раунду переговорів вимагатиме від Ірану пояснити, що сталося в ніч, коли пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" був збитий поблизу Тегерана і хто за це несе відповідальність, повідомила в. о. директора департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України Оксана Золотарьова.

"Ми очікуємо, що наступна зустріч у багатосторонньому форматі (між Іраном і п'ятьма країнами, громадяни яких загинули - ІФ) відбудеться до кінця цього року, а зустріч у двосторонньому форматі між Україною та Іраном відбудеться в середині жовтня. Ми їдемо потужною та серйозною делегацією, яка складатиметься з представників авіаційних органів, військових, правоохоронних органів, працівників Міністерства закордонних справ, Міністерства юстиції з однією простою вимогою, з питанням, щоб Іран нам детально пояснив, що сталося тоді і хто за це несе відповідальність", - сказала Золотарьова під час круглого столу онлайн у середу.

За її словами, наразі є три окремі абсолютно паралельні треки щодо розслідування цього злочину.

"Перший трек - це технічне розслідування, яке здійснює Іран відповідно до додатка 13 Чиказької конвенції. Метою цього розслідування є встановити, що саме стало причиною падіння літака", - пояснила Золотарьова.

Вона наголосила, що МЗС України вимагає від Ірану здійснити неупереджене технічне розслідування й описати в ньому, що дійсно сталося тієї ночі в небі над Тегераном і надати свої пропозиції в раду Міжнародної організації цивільної авіації (IKAO).

За словами Золотарьової, другим треком є кримінальне розслідування. Первинна юрисдикція в такому розслідуванні - також в Ірану, але з огляду на те, що загинули громадяни України і літак був українським, в Україні відкрито власне кримінальне провадження і здійснюється розслідування, додала представник МЗС.

"Зрозуміло, що перед українськими правоохоронними органами стоїть нині надскладне завдання. Вони не мають доступу до місця події, вони не мають можливості допитувати свідків тією мірою, якою хотілося б, щоб насправді встановити з кримінальної точки зору усіх причетних осіб до цього збиття", - пояснила вона.

Золотарьова наголосила, що для України принципово, "щоб належну кримінальну відповідальність понесла не лише та людина, яка безпосередньо натискала на кнопку Тор і випускала ракету, а весь ланцюжок командування та всі ті люди, які були залучені до процесів ухвалення рішень щодо закриття або не закриття авіапростору для цивільних літаків того дня в небі над Іраном".

"Для МЗС, зі свого боку, є окремий трек: ми вимагаємо від Ірану прийняття повної міжнародно-правової відповідальності за збиття українського літака. Тому що не можна збивати літак у мирному небі і не нести за це відповідальності відповідно до норм міжнародного права", - зазначила вона.

Як повідомлялося, пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ", який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту рано-вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Усі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН та Великої Британії. Іранська влада 11 січня визнала, що іранські військові помилково збили Boeing.

Пізніше командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджізаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стефанчук заявив про офіційний початок переговорів України та Польщі щодо гарантій безпеки

На будівництво всіх запланованих Генштабом ліній фортифікацій кошти виділено повним обсягом - прем'єр

Для Харкова та області є відповідні програми забезпечення світлом і теплом, це пріоритет - глава Міненерго

За минулу добу відбулося 113 бойових зіткнень, від початку доби - ще 37 - Генштаб ЗСУ

Українські пілоти, які пройшли навчання у США на F-16, попрямують до Європи для подальшої підготовки

На Донеччині прикордонники взяли в полон російського окупанта, який одягнув кітель української армії

У вихідні на більшій частині України буде сухо і тепло, лише місцями можливі короткочасні дощі та грози

У Мавританії офіційно розпочало роботу посольство України

Понад 200 Центрів життєстійкості відкриють по всій Україні у 2024 році

Окупанти повторно атакували залізничну інфраструктуру Харківщини, пошкоджені колії та вагон електропоїзда

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА