07:24 31.08.2020

У Нідерландах починається черговий блок судових слухань у справі МН17

5 хв читати
У Нідерландах починається черговий блок судових слухань у справі МН17

У Нідерландах починається черговий блок судових слухань у справі стосовно МН17, який буде присвячений розгляду питання про можливу компенсацію рідним загиблих, а також стану додаткового розслідування, про що просив захист одного з чотирьох обвинувачених.

Такий порядок денний цих слухань оголосив 3 липня, закриваючи судове засідання, яке пройшло в судовому комплексі Схіпхол, в якому тривають слухання, головуючий суддя Гендрік Стейнхаус (Hendrik Steenhuis). Процес відбувається за відсутності обвинувачених - трьох громадян Росії і одного українця - Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), Сергія Дубинського, Олега Пулатова і Леоніда Харченка.

"Суд має намір використовувати блок слухань, почавши з 31 серпня, щоб обговорити позицію адвокатів рідних, прокуратури і захисту і прийняти рішення, якщо в цьому буде потреба, з тим, щоб адвокати рідних змогли направити запит щодо компенсації, якщо буде таке бажання", - оголосив тоді Стейнхаус.

Окрім того, за його словами, суд також буде обговорювати прогрес, пройдений захистом одного з обвинувачених Олега Пулатова, щодо додаткових запитів про додаткове розслідування.

Суддя також оголосив, що повістки всім чотирьом обвинуваченим можуть бути спрямовані на слухання, які вже заплановані в 2021 році: на 15 квітня, 7 червня, 6 вересня і 1 листопада.

Раніше, в ході судового засідання, яке відбулося 26 червня, прокуратура надала нові записи прослуховування телефонних розмов обвинувачених, зокрема, Харченка, Дубинського і Стрєлкова, які підтверджують наявність у сепаратистів установки Бук.

Так, відповідно до оприлюдненої обвинуваченням інформації, 16 липня о 18:12 відбулася розмова Дубинського і Пулатова. У цій докладній розмові Пулатов повідомляє Дубинському про втрати, яких вони зазнали в той день. "Пулатов переконує Дубинського, що "необхідна належна система протиповітряної оборони", оскільки того дня їх атакував з великої висоти літак, і жодна наявна зенітна система не могла вразити його". Прокурор стверджує, що незабаром після цієї розмови, о 19:09 Дубинський зателефонував тодішньому заступнику командира батальйону "Схід" Семенову і повідомив йому, що "війська взяли Маринівку і височини, однак вони нічого не можуть зробити проти "Сушок" (винищувачів Сухого) і що було б добре, якби він міг доправити туди "Бук" уранці ". "Через годину після цієї розмови, о 20:11, Дубинський знову телефонує Пулатову і повідомляє йому, що він також повідомив про це Харченка годиною раніше. Крім того, він повідомляє Пулатову, якщо "Бук-М" привезуть тієї ночі, він попрямує прямо до Пулатова", - констатує звинувачення.

Прокурор навів уривок з цієї розмови:

"Дубинський: (...) якщо сюди сьогодні ввечері привезуть Бук-М (...), він до вас одразу приїде. Так?

Пулатов: Очевидно.

Дубинський: Цей Бук - наша єдина надія, більше ми нічого не можемо. Адже так?

Пулатов: Так.

Звинувачення стверджує, що наступного ранку, 17 липня 2014 року, "о 9:23:13 Дубинський знову подзвонив Семенову і повідомив, що Бук-М прибув тієї ж ночі і повинен йти разом із колоною Семенова і запитав, куди відвезти Бук, щоб приєднатися до колони".

"О 9:54:08 Дубинський телефоном говорить Харченку, що він повинен їхати в Первомайське і там облаштуватися. Його робота – охороняти "те", що він збирається "вести", а потім залишатися в резерві. Дубинський повідомляє йому, що Пулатов теж приїде до нього. Під час телефонної розмови, яка відбувається за хвилину, Дубинський наказує Пулатову разом із Харченком та іншими їхати в Первомайське і Первомайський район. Його робота - охороняти і "організовувати" "Бук", на якому зараз "їздить" Харченко. Пулатов повинен гарантувати безпеку та логістику "Бука", а також стежити за тим, щоб коридор залишався відкритим для того, щоб доставка могла тривати безперешкодно", - сказав прокурор.

Продовживши, звинувачення повідомило, що "в 12:42:57 Пулатов подзвонив Харченку і Харченко повідомив йому, що він з "іграшкою" біля супермаркету "Фуршет" в центрі Сніжного. Пулатов просить його там почекати і каже, що йде до нього". "Незабаром після збиття MH17, в 16:48:44, Харченко дзвонить Дубинському і каже, що вони "на місці" і щойно збили "Сушку". Дубинський наказує Харченку "прийти сюди" і надати охорону "Бука" роті".

Підтверджуючи свої слова, прокурор відтворив запис тієї розмови:

Харченко: Ми на місці. Одну сушку вже збили.

Дубинський: Молодці, ай, молодці. Одну сушку збили - молодці ... Льоня ... А що тобі робити там ... Залишиш одну роту на прикриття Бука і підеш сюди, напевно. Одну штурмову залишиш. Що тобі там робити? У тебе тут роботи вистачає. І Гюрза піде сюди ж".

Прокурор також стверджує, що о 19:52 Пулатов і Дубинський дзвонять один одному. У цій розмові Дубинський запитує: "Скажи, а стріляв наш Бук чи ні?" На що Пулатов відповідає: "Бук збив Сушку після того, як Сушка збила Боїнг ", а через кілька хвилин, о 19:54 Дубинський дзвонить Гіркіну.

Ось уривок з цієї розмови:

"Дубинський: Значить, спостерігали зі Сніжного і наші спостерігали, значить, сенс в чому. Сушка вальнула Боїнг бл .., а вже сушку потім через, вона коли заходила вдруге бл ... по колу. Наші вальнули Буком. І це спостерігали до х ... нашого народу. Гюрза зараз доповість.

Гіркін. Ось так. Я зрозумів. Добре.

Дубинський: Сушка вальнула Боїнг, бл ..., а сушку вже наші буком єба...ли

Гіркін: мг.

Дубинський: Хороша новина?

Гіркін - ну не знаю. Я щось, чесно кажучи, не дуже в це вірю.

Дубинський: Так все одно на нас звалять, що ми завалили, розумієш ... "

Як відомо, 3 березня цього року в Нідерландах почався судовий процес над чотирма обвинуваченими в трагедії рейсу МН17 Малазійських авіакомпанії. Літак був збитий у небі над Донбасом 17 липня 2016 року, загинули 289 людей, більшість із них були громадянами Нідерландів.

У вересні 2016 року Об'єднана слідча група оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер був збитий ракетою, запущеною з ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про приналежність "Бука" до російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, що дислокується в Курську.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

Держдеп заявив про намір скористатися правом конфіскувати російські активи у США

ВИБУХ В ОДЕСІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА